AKTUELNO

Da li ste se ikad zapitali možete li dobiti urinarnu infekciju putem svog donjeg veša? Saznajte sada.

Infekcije urinarnog trakta se javljaju kada štetne bakterije (kao što je recimo E.coli), putuju u uretralni kanal i umnože se. Bakterije se mogu pojaviti i kada često ne menjate donji veš ili nosite veš od sintetičkih materijala poput likre ili najlona.

Evo kako materijal i kroj donjeg rublja utiču na zdravlje vaše intimne regije i moguće urinarne i druge infekcije:

Tange

Ako imate imalo bakterije E. coli, koja je najčešća bakterija u debelom crevu , i ona ostane na zadnjem delu tkanine vaših tanga gaćica, i za vreme fizičke aktivnosti, materijal se može pomeriti. Sve što treba da budete podložni infekciji je da da parče tkanine se pomeri jedan ili dva centimetra, i da se nalazi pored genitalne zone ili uretralnog kanala. To parče tkanine veša može doneti bakterije kolona u vašu genitalnu zonu ili uretru. Ako baš obožavate ovaj deo donjeg veša barem se odlučite za pamučne, nosite ih kraće vreme i izbegavajte da ih nosite tokom fizičke aktivnosti, jer imaju tendenciju da se pomeraju.

Likra, najlon, čipka i poliester

Ove sintetičke tkanine su vaši lažni prijatelji. Ovi materijali ne “dišu” i zadržavaju genitalnu zonu toplom i vlažnom, što su savršeni uslovi za bakterije koje izazivaju urinarne infekcije. Pamučni pokrivači na sintetičkim tkaninama nisu dovoljni, s obzirom na to da će te tkanine i dalje zadržavati vlagu i bakterije unutar gaćica. Ne sugerišemo da bacite vaše seksi donje rublje, ali samo imajte na umu da je dizajnirano da se nosi ograničeno vreme, a ne po ceo dan.

Foto: Unsplash

Steznici, korseti, body majice od veštačkih materijala

Čvrsta odeća koja ima funkciju da vas “utegne” može indirektno prouzrokovati urinarnu infekciju. Samo oblačenje steznika može izazvati torturu (setite se Bridget Jones), zbog čega ćete manje da koristite kupatilo i verovatno ćete zadržavati urin duže vreme. Pored toga, postoji i efekat sintetičke tkanine koja se ne razdvaja od kože. Ako praktikujete da nosite ove odevne predmete, uverite se da često urinirate, perete ih posle svake upotrebe i ne nosite ih toliko često.

Oprema za trening

Ako ste skloni da se puno znojite, a vaša trening oprema zadržava vlagu, to može dovesti do rizika od urinarne infekcije jer je vlaga povoljno okruženje za bakterije. Šta god da nosite kada imate svoj trening, samo se uverite da se redovno tuširate, perete opremu i obučete čist veš posle svakog treninga.

Foto: Pixabay.com

Antibakterijsko donje rublje

Možda još niste čuli za njega, ali na tržištu ono itekako postoji. Napravljeno je od tekstila sa antimikrobnim svojstvima koji sprečavaju neprijatne mirise. U najvećem broju slučajeva kod ovog rublja, antimikrobni efekat često dolazi od srebra ili nano čestica srebra. Međutim, izloženost srebru može odbaciti prirodnu bakterijsku ravnotežu vašeg tela. Naravno, izbor je vaš, ali nismo u potpunosti sigurni koliko vam je ovo donje rublje potrebno.

Pamučno donje rublje

Ovo je apsolutni pobednik među donjim rubljem: prirodan, prozračan, pristupačan materijal, PAMUK! Pamuk u potpunosti upija vlagu sa vaše kože. Kada se genitalna zona održi suvom, bakterije će se manje razvijati, što smanjuje rizik od urinarnih infekcija. 100% pamučno donje rublje, menjano na dnevnom nivou i posle treninga je, između ostalog, vaša najbolja prevencija protiv urinarnih infekcija. Obavezno se uverite da se pamučne gaćice ne usecaju suviše i da vas ne stežu, kako bi se izbeglo urastanje dlaka, i zadržavanje vlage i bakterija .

Pored redovne brige o vašem donjem rublju, imate pomoć još jednog saveznika u borbi protiv urinarnih infekcija. Naturoplex® Brusnica sadrži čitav plod Severno Američke brusnice (sok, opnu, mesnati deo i seme). Dokazi iz studija sprovedenih 2011. i 2012. godine potvrđuju da aktivni sastojci iz Naturoplex® Brusnice provereno deluju, i sprečavaju vezivanje bakterija u urinarnom traktu čak i 24h nakon primene. Rezultati ovih studija pokazali su i da je Naturoplex® brusnica mnogo efikasnija u sprečavanju urinarnih infekcija, u poređenju sa drugim proizvodima koji sadrže brusnicu.

Više o svemu ovome pročitajte na sledećoj adresi: https://naturoplex.com/

#urinarna infekcija

'