AKTUELNO

Na velikim vrućinama u automobilu živa u termometru može da skoči i za nekoliko desetina stepeni Celzijusovih. Budite oprezni i pročitajte kako možete da sačuvate hladovinu u svom automobilu.

Čim temperatura pređe 30 stepeni, boravak u nerashlađenom automobilu je nepodnošljiv, naročito ako ste bili parkirani na suncu, a posle nekoliko sati treba da krenete u vožnju. Tada možete samo da se srušite od vrućine, jer živa u termometru može da se popne i za čak više desetina stepeni Celzijusovih.

Iz tog razloga, upozoravamo da nikako ne ostavljate decu ili kućne ljubimce u zaključanom automobilu.

A evo i kako da održite hladovinu u autu, naročito ako nemate klimu.

Izbacite stvari

Vrućina može nepovratno da oštetiti CD-ove, elektronske naprave i mobilne telefone, muzičke plejere, igračke. Ako pojedine stvari retko koristite u autu, ostavite ih u kući, a neophodne držite u gepeku.

Parkirajte u hladu

Možda parkiranjem ispod stabla rizikujete da se prljavština ili ptičji izmet nađu na vašem krovu ili na prozorima, ali će vam bar biti prijatnije i podnošljivije. Ako hladovine nema „ni na mapi“, ostavite auto tako da sunce direktno udara u zadnji prozor, nikako na vetrobransko staklo. Tako ćete izbeći ekstremno zagrevanje prednjih sedišta i volana.

Vetrobranski suncobran

Vetrobranskim suncobranom zaštitićete unutrašnjost vozila od najjačih sunčevih zraka. Vrućina neće nestati, ali će svakako biti manja i podnošljivija. Osim toga, ovi suncobrani doprinose bržem rashlađivanju automobila nakon što se uključi klima.

Zaštita na bočnim staklima

Ove "naprave" vrlo dobro štite zadnja sedišta i decu od vrućine. Takođe, uspevaju i da koliko-toliko smanje temperaturu. Nažalost, samo luksuzniji automobili u standardnoj opremi imaju zaštitne "roletne".

Hladna koža

Kožna sedišta i volan mogu da se zagreju do te mere da izazovu ozbiljne opekotine. Da biste to izbegli, potrebno je da na sedišta stavite peškire ili neki zaštitni materijal. Upravo to će sprečiti prvi kontakt s vrelim sedištima. Vrelinu volana ublažićete tako što ćete na komad krpe sipati malo vode i obrisati upravljač. Takođe, dobra je stvar imati i flašu sa raspršivačem punu vode. Iako će voda možda odmah ispariti, direktno će smanjiti visoku temperaturu. Nakon samo nekoliko prskanja, volan, menjač i metalni delovi vratiće se na normalnu temperaturu.

Pazite se pojaseva

Iako zvuči banalno, metalne kopče sigurnosnih pojaseva mogu se zagrejati do ekstrema, tolikih da mogu prouzrokovati opekotine. Zato valja pripaziti pri stavljanju pojaseva, pogotovo deci. I u ovom slučaju će pomoći raspršivanje vode ili brisanje kopči mokrom krpom nekoliko puta zaredom.

#Putovanja

'