AKTUELNO

Naučite kako da na kreativan način prevaziđete razliku u seksualnim nagonima.

Svi verovatno znate da u početnoj fazi stalno i pojačano razmišljate samo o vašem partneru… kako se ljubi, kako vas dodiruje… i želite seks možda i više puta dnevno. Tokom ove početne faze veze, tzv. faze “medenog meseca”, seksualni nagon oba partnera je najizraženiji. Partneri nisu samo „zaljubljeni”, već su i „požudni“, tj. ne mogu dočekati intimne trenutke kada će imati strastveni seks. Tokom ove faze u vezi partneri mogu postati seksualno opsednuti jedno drugim.

Nažalost, nisu svi doživeli ovu seksualnu utopiju na početku romantične veze, a čak i kada se to desi, čini se da traje suviše kratko. Kada se završi faza medenog meseca, seks može biti prilično dobar, ali možda nikada više neće biti tako “čaroban” kao što je tada bio.

Foto: Pixabay.com

Početna faza medenog meseca u odnosima generalno povećava seksualni nagon kod oba partnera. Kako faza “medenog meseca” opada, seksualni nagon svakog partnera se vraća na svoj osnovni nivo. Kao posledica toga, seksualna želja para postaje neusklađena, jer uvek jedan partner želi seks više nego drugi. Posledično, jedan partner se oseća seksualno frustrirano jer nema željenog seksa, dok drugi partner oseća neželjeni pritisak za češćim seksom, nego što to realno želi. U heteroseksualnim odnosima, stereotip je da muškarci obično češće žele seks od žena, ali to nije uvek slučaj.

Zabrinutost mlađih muškaraca zbog preuzimanja raznih odgovornosti u vezi ili braku može smanjiti njihov seksualni nagon, dok problemi sa erekcijom, kod obično starijih muškaraca, mogu stvoriti pritisak koji seks izjednačava sa poslovnim obavezama, tj. “odrađivanjem” ili moranjem.

Stres i starenje mogu uticati na seksualni nagon i muškaraca i žena. Neki pojedinci ipak mogu zadržati interes za seksom i do kasnih godina, dok su drugi možda već u ranoj fazi postali aseksualni.

Foto: Unsplash

Problem suprotstavljenih seksualnih nagona otvara pitanje na koje pojedinci, najviše u dugim vezama moraju odgovoriti: Koliko je seksualne frustracije previše za vas, a koliko je razumno i podnošljivo? Koliko je seksualnog zadovoljstva vašeg partnera prihvatljivo kada niste raspoloženi, a koliko je prekomerno? Danas mnogi parovi pregovaraju o otvorenim opcijama kako bi upravljali seksualnim frustracijama u odnosu, ali nisu svi dovoljno otvoreni da dele svoje partnere sa drugima. Neki ljudi pribegavaju i prevari zarad skrivenog zadovoljenja seksualnih potreba, ali tako dovode u opasnost odnos sa partnerom.

Kako se nositi sa seksualnom frustracijom?

1. Dozvolite da se vaš seksualni nagon sponatno izgradi, gde ćete biti spremni da tolerišete neki period bez seksa. Vaš partner sa smanjenim seksualnim nagonom neće se osećati iskorišćenim svaki put kada vi poželite seks. Verovatno će tada seksualna želja vašeg partnera biti približna intenzitetu vaše “jače” seksualne želje.

2. Naučite da razumete i saosećate sa vašim partnerom i njegovim razlozima da ne želi imati seks kada nije raspoložen, samo da bi vas “uslužio”. Uradite sve što možete da oraspoložite svog partnera. Nastojite da smanjite količinu stresa u vašem odnosu i poboljšate intimnost, ljubaznost, brižnost, zahvalnost i duhovitost. Nemojte biti ljuti ili zahtevni, samo zato što se osećate seksualno lišenim i frustriranim, jer se tada samo “isključujete” iz problema.

Kako se nositi sa učestalošću seksualnih aktivnosti?

1. Niko ne želi da bude pod pritiskom da mora imati seks kada nije raspoložen. Ipak, važno je da na razne načine doprinosite seksualnoj sreći vašeg partnera. Zadovoljstvo partnera, čak i kada niste raspoloženi za seks, pokazuje da vam je važna “seksualna sreća” vašeg partnera.

Foto: Unsplash

2. Preporučuje se rad na vašoj seksualnosti. Rad na sebi će istaći vašu seksualnu poželjnost, kao i vašu snagu da možete učiniti sebe i vašeg partnera srećnim. Pored toga, svojim novim usvojenim načinom “slobodnijeg” ponašanja, možete dodatno podstaći seksualno uzbuđenje vašeg partnera.

Važnost reciprociteta seksualnih aktivnosti

1. Važno je da vaš odnos napreduje na reciprocitetu i da, za početak, budete spremni da razgovarate o stvarima koje želite da promenite ili poboljšate, u vašoj komunikaciji i seksualnim aktivnostima. Biće značajan pomak ako uspete da se dogovorite i nađete “na pola puta”, tj. da postignete kompromis. Ako vam dogovaranje nikako ne ide, ne stidite se da potražite pomoć stručnjaka- psihoterapeuta i/ili seksologa.

2. Ne zaboravite da pokažete zahvalnost svom partneru za njegov trud i najstojanje da budete seksualno zadovoljni. Nije primarno zadovoljstvo samo ostvariti seks u trenutku kada to poželite. To takođe znači da poštujete svoje želje, ali i želje vašeg partnera. Vaše zadovoljstvo će porasti sa saznanjem da je vaš partner seksualno zadovoljan vama, i tako ćete se osloboditi dodatnog pritiska da morate imati seks kad god partner to poželi, inače ćete ga izgubiti.

Foto: Unsplash

Pored navedenih saveta, često se može desiti da gorući problem u seksu bude medicinske prirode, tj. da vaš partner ima problema sa erekcijom i/ili potencijom.

Ne dozvolite da vam taj momenat pokvari željeni seks…jednostavno rešenje je Afrička šljiva!

Afrička šljiva je prirodan preparat koji, zahvaljujući svom aktivnom sastojku - ekstraktu kore afričke šljive, a koji se vekovima koristio kao prirodni afrodizijak među plemenima u Južnoj Africi, doprinosi postizanju i održavanju erekcije, kao i značajnom poboljšanju potencije.

Neka vaš novi medeni mesec iznova počne… uz Afričku šljivu!

#Seks

'