AKTUELNO

Saznajte kako vas probiotici mogu zaštititi i kako napravite pametan izbor u moru probiotika koji se nude!

Kada spomenemo bakterije, setimo se uglavnom njihove loše reputacije, ali sa razlogom! Bakterije jesu uzročnici brojnih bolesti - uključujući upalu pluća (Streptococcus pneumoniae), meningitis (Haemophilus influenzae), streptokokne upale grla (Streptococcus grupa A), trovanja hranom (Escherichia coli i Salmonella), kao i niz drugih infekcija.

Foto: Pixabay.com

Ove “loše” bakterije su razlog zašto temeljno peremo i dezinfikujemo naše ruke i vodimo računa o higijeni prostorija u kojima boravimo, kuhinje i kupatila posebno, kao i svih drugih mesta gde se klice mogu skupljati. Ipak, nisu sve bakterije loše. Naša tela su zapravo dom za oko 100 triliona "dobrih" bakterija, od kojih mnoge žive u našem sistemu za varenje. Ne samo da živimo u harmoniji sa ovim korisnim bakterijama, već su one suštinski bitne za naš opstanak.

Dobre bakterije nam pomažu da varimo hranu i apsorbujemo iz nje hranljive materije. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Best Practice & Research Clinical Gastroenterology , dobre bakterije mogu nas zaštititi i od loših bakterija koji uzrokuju bolesti, dovodeći ih u naš digestivni sistem, proizvode kiseline koje inhibiraju njihov rast, i stimulišu imunološki sistem da se bori protiv njih.

Foto: Printscreen Youtube

Kada se dobre bakterije razmnožavaju i napreduju u našim telima, one deluju kao naši zaštitnici, ai ponekad rizikujemo da uništimo sojevedobrih bakterija koje već imamo u organizmu. Kada uzimamo antibiotike za lečenje odštetnih bakterija, ubijamo i korisne bakterije. To može uzrokovati neravnotežu bakterija u telu, a koja može dovesti do dijareje i drugih gastrointestinalnih problema.

Kako su probiotici povezani sa našim zdravljem?

Ideja da određeni sojevi bakterija mogu da poboljšaju naše zdravlje postoji od početka 20. veka, kada je ruski biolog Elie Metchnikoff, dobitnik Nobelove nagrade, prvi put predočio da unošenje bakterija sličnih onima koji žive u telu može dati određene zdravstvene koristi. U današnje vreme na tržištu je dosta probiotika koji sadrže te bakterije.

Takođe mnoge namirnice sadrže dobre bakterije, kao što su: jogurt, kiseli kupus, pojedine vrste sireva, kefir, čokolada i druge.

Foto: Pixabay.com

Upotreba probiotika danas prevenira i pomaže u lečenju raznih zdravstvenih stanja, kao što su:

• dijareja (uključujući i dijareju izazvanu antibioticima)

• sindrom nervoznih creva

• ulcerozni kolitis i Crohnova bolest

• karijes, gingivitis i parodontitis

• ekcemi i akne

Danas postoje razni tipovi probiotika, u zavisnosti od sojeva bakterija i probiotske kulture koju sadrže.

Foto: YouTube screenshot

Saccharomyces boulardii, ili S. boulardii, je jedna vrste probiotika. Ali postoji jedna velika razlika: to nije vrsta bakterija, već vrsta probiotske gljivice, koja funkcioniše kao probiotik u telu. U poslednjih 30 godina lekari preporučuju najviše ovaj tip probiotika kod tegoba sa dijarejom. S. boulardii takođe pomaže u regulisanju normalnog rada i flore creva, i štiti ih od patogena koji mogu oštetiti crevnu sluznicu. Takođe pospešuje rad imunog sistema i održava normalnu funkciju sluznice creva.

Šta zapravo radi S. Boulardii?

S. boulardii pomaže u lečenju i sprečavanju brojnih gastrointestinalnih problema, uključujući nekoliko različitih oblika dijareje. Upotreba antibiotika je jedan od čestihuzroka dijareje. Antibiotici prepisani u cilju lečenje bakterijske infekcije mogu poremetiti odnos dobrih i loših bakterija u vašem crevima, i ubijati dobre bakterije zajedno sa lošim. Obično dijareja prestaje nakon nekoliko dana, ali u ozbiljnim slučajevima može dovesti do kolitisa ili Clostridium difficile kolitisa, što zahteva hospitalizaciju. Brojna istraživanja su pokazala da uzimanje probiotika S. Boulardii, uz antibiotike, može smanjiti mogućnost pojave dijareje i ostalih neželjenih stanja.

Takođe, S. boulardii pomaže u sprečavanju i lečenju putničke dijareje , koja obično nastaje kada osoba pije kontaminiranu hranu ili vodu - obično kada promeni sredinu boravka, tj dok je u drugoj zemlji.

Foto: Pixabay.com

S. boulardii takođe može da pomogne u lečenju drugih oboljenja, kao što je netolerancija na laktozu, i čak može imati dobru primenu u lečenju akni, genitalnih infekcija, visokog holesterola, groznica itd.. Takođe poboljšava kvalitet života ljudi sa sindromom iritabilnog kolona, kao i Crohnovom bolešću.

Ako ste se zapitali gde možete naći ovu vrsu probiotika, odgovor je pred vama. Bulardi probiotik je tu za vas kao pomoć kod već pomenutih problema: pojave raznih vrsta dijareja, u borbi protiv bakterija i toksina. Uspostavlja normalnu funkciju i rad creva i jedini je otporan na dejstvo antibiotika, pa se preporučuje upotreba za vreme i neko vreme nakon korišćenja antibiotika.

Zaštitite svoje dobre bakterije, dok istovremeno štitite svoje celokupno zdravlje, uz Bulardi probiotik!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=14507586

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2494098

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8486328

#Zdravlje

'