AKTUELNO

Da biste se zaštitili od prehlada i infekcija, ali i ublažili reumatske bolove na pijacama potražite đumbir.

Ova aromatična namirnica je i začin i lek. Ima moć da smiri upale, ublaži kašalj i jača imunitet. Osim toga, đumbir poboljšava pamćenje, ublažava mučninu u trudnoći, uništava mikroorganizme i podiže energiju.

Ova lekovita biljka sadrži i kurkumin koji ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju masti, poboljšava rad jetre, pa se koristi i za čišćenje organizma. Đumbir vrlo uspešno snižava povišen holesterol, smanjuje bolove i povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

S obzirom na to da ima analgetski efekat, đumbir ne ublažava samo reumatske bolove već pomaže i obolelima od gihta i reumatoidnog artritisa.

Obloge

Prokuvajte pet litara vode. Zatim dodajte 50 grama sitno iseckanog đumbira i kuvajte na tihoj vatri još pet minuta. Kada se đumbirova voda prohladi namočite peškir i stavite oblogu na bolno mesto.

Čaj

Oljuštite i iseckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u pet decilitara hladne vode, kuvajte oko 20 minuta, a zatim procedite i zasladite medom. Pijte nekoliko šolja dnevno.

Sirup

U dva decilitra vode stavite dve kašičice sveže iseckanog đumbira, pa kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta. Dodajte 150 g šećera ili meda i kuvajte još malo dok ne postane sirupasto. Uzimajte jednom dnevno kašiku sirupa. Ukoliko vam je sirup previše sladak, rastvorite ga u šolji čaja i popijte.

#Đumbir

'