AKTUELNO

Ove namirnice pomoći će vam da pocrnite na prirodan način, a uz to neguju kožu.

Kožu će prirodnim putem potamniti namirnice bogate betakarotenom kao što su šargarepa i kajsija, a proizvodnju melanina podstaknuće i tirozin kojim obiluje soja.

Šargarepa, kajsije i batat

Povrće i voće narandžaste boje, poput šargarepe, batata i kajsije bogato je betakarotenom i vitaminom A. Ti spojevi štite od opasnog UVA i UVB zračenja i podstiču proizvodnju melanina. Što je proizvodnja melanina veća, to je i boja tamnija. Međutim ne treba preterivati sa batekarotenom jer ten može da poprimi narandžastu boju.

Spanać i kelj

Zeleno lisnato povrće kao što su spanać, salata i kelj takođe su saveznici preplanulog tena. Oni baš kao i šargarepa obiluju betakrotenom. Odličan su izbor za ljude svetlijeg tena.

Belanjak i soja

Na tamnjenje kože utiče i tirozin, aminokiselina koja je sastojak većine krema za samopotamnjivanje. Ona pospešuje proizvodnju melanina, pigmenta koji koži daje boju. Najviše tirozina sadrže soja, belanjci i slatkovodna alga, spirulina.

Ribe, bademi i začini

Riboflavin je baš kao i tirozin sastavni deo krema za samopotamnjivanje i deluje na sličan način. On pospešuje proizvodnju melanina zbog čega koža brže tamni. Najbolji izvori su bademi, skuša, losos i pastrmka, sušeni začini kao što su paprika i korijander. Sve te namirnice obiluju vitaminom B2, a bademi i vitaminom C koji je neophodan za proizvodnju pigmenta.

Paradajz

Paradajz obiluje karotenoidima koji pospešuju tamnjenje, dok likopen koji sadrže koži vraća elastičnost i smanjuje upale nastale štetnim UV zračenjem.

Autor: