AKTUELNO

Večernji ritual pre spavanja može biti ključan za miran san. Umesto da se borite sa nesanicom, hajde da istražimo ove super namirnice koje vam mogu pomoći u lakšem odlasku u zemlju snova.

Kao prvo, nije svejedno šta jedete pre spavanja. Teška hrana bogata mastima može izazvati gorušicu i otežati vam san, dok se preterana konzumacija alkohola može obiti o glavu na drugi, loš, način. Umesto toga, istraživanja pokazuju da hrana koja sadrži triptofan može pomoći telu da se lakše opusti i zaspi.

Triptofan, amino kiselina koja se nalazi u određenim namirnicama, igra ključnu ulogu u proizvodnji serotonina, poznatog kao hormon sreće. Kako biste sebi pripremili idealan noćni zalogaj, razmislite o hrani koja je bogata triptofanom, poput mesa, ribe, mleka, jaja, krompira, graška, spanaća, badema, bundeve i lanenog semena.

Crveno voće poput jagoda, trešanja i višanja takođe su dobar izvor triptofana i mogu vam pomoći da se lakše opustite pre spavanja.

Iako se često veruje da čaša crnog vina može pomoći u lakšem zaspanju, to nije istina za svakog. Alkohol može izazvati nervozu i ometati san, umesto da ga poboljša. Zato umesto vina, možda biste trebali razmisliti o čaši soka od višanja, koji takođe sadrži triptofan i može vam pomoći da se opustite.

Takođe, kompleksni ugljeni hidrati doprinose smirivanju tela i olakšavaju spavanje. Razmotrite uključivanje celih zrna poput smeđeg pirinča ili ovsenih pahuljica u svoju večernju ishranu.

Da biste poboljšali proizvodnju melatonina, hormona koji prirodno reguliše ciklus spavanja, dodajte u ishranu namirnice bogate vitaminom B i magnezijumom. To uključuje orašaste plodove, brokoli, grašak, tofu i banane.

Naravno, važno je izbegavati napitke koji mogu ometati spavanje, poput kafe i energetskih pića, koji sadrže kofein. Pokušajte da ne jedete najmanje tri ili četiri sata pre spavanja i pazite šta jedete kako biste osigurali miran noćni odmor.

Autor: