AKTUELNO

Naučnici iz SAD-a pratili su 30 žena tokom menstrualnog ciklusa i detaljno dokumentovali strukturne promene koje se zbivaju u mozgu za vreme promene hormonskog profila.

Nalazi ukazuju na to da strukturalne promene u mozgu tokom menstruacije najverovatnije nisu ograničene samo na one regije povezane s menstrualnim ciklusom. „Ovo su prvi rezultati o simultanim promenama u mikrostrukturi moždane bele materije i debljini moždane kore koje se podudaraju s hormonskim ritmovima menstrualnog ciklusa“, pišu naučnici.

Utvrdili su da se mikrostruktura bele materije, masne mreže neuronskih vlakana koja prenose informacije između regija sive materije, menja s hormonalnim promenama, uključujući pubertet, korišćenjem oralne kontracepcije i hormonske terapije, piše Science Alert.

Kako hormoni fluktuiraju, menjaju se i volumeni sive i bele materije

Naučnici su sproveli MRI skeniranje ispitanica tokom tri menstrualne faze: menstruacije, ovulacije i srednje luteinske faze. Pritom su im merili i nivo hormona. Rezultati su pokazali da se, kako hormoni fluktuiraju, menjaju i volumeni sive i bele materije, kao i volumen cerebrospinalne tečnosti.

Konkretno, neposredno pre ovulacije kod ispitanica je primećena promena u beloj materiji, što ukazuje na brži prenos informacija. Folikulostimulišući hormon, koji raste pre ovulacije i pomaže da se stimulišu folikule jajnika, bio je povezan s debljom sivom materijom. Progesteron, čiji nivo raste nakon ovulacije, povezan je pak s povećanjem tkiva i smanjenim volumenom cerebrospinalne tečnosti.

Objašnjenje za PMS?

Nije za sada poznato kako ove promene konkretno utiču na funkciju mozga, ali ovo istraživanje možda pomogne pri rasvetljavanju mehanizma iza predmenstrualnog sindroma (PMS), skupu simptoma koji se ciklički pojavljuju kod žena u zavisnosti o fazama menstrualnog ciklusa u obliku psihičkih i fizičkih tegoba, prenosi Index.hr.