AKTUELNO

Znamo da je seks jedna od najlepših stvari u životu – a razni njegovi efekti ne prestaju da nas iznenađuju.

U nedavno provedenom istraživanju došlo se do sledećeg rezultata: ko ima više seksa, kasnije će ući u menopauzu U istraživanju američkih naučnika učestvovalo je 3000 žena.

Na početku istraživanja 1996. godine ispitanice su u proseku bile stare 45 godina i nijedna u tom trenutku nije ušla u menopauzu. Osim seksualne aktivnosti, statistički su se merili i drugi kriterijumi – poput nivoa estrogena, stepen obrazovanja, telesne težine i opšteg zdravlja. Na taj način želela je da se pronađe moguća veza između seksualnog ponašanja i dobi ulaska u menopauzu.

Kod ispitanica je prosečna starost ulaska u menopauzu bila 52 godine. Kod istraživanja različitih faktora pokazalo se sledeće: žene koje su seksualno aktivnije su znatno kasnije ušle u menopauzu, prenosi Miss7.

Baka-hipoteza

Stručnjaci veruju da žensko telo za vrijeme seksualnih aktivnosti veruje da mora svoje resurse drugačije koristiti – zbog toga započinje sa „štednim programom menopauze“. Taj rezultat je u skladu s takozvanom „baka-hipotezom“: ako je trudnoća manje verovatna, telu je smislenije da uštedi energiju koja je potrebna za menstruaciju pa je radije uloži za potomke koji već postoje. „Baka-hipoteza“ pomaže ženama zrelije dobi da povećaju fizičku formu kako bi i u poodmaklim godinama mogle da se brinu za potomke.

#žene