AKTUELNO

Noćna krema za lice hrani i hidrira kožu i podstiče regeneraciju. Nikada ne propustite da je nanesete!

Da li ste se uvek pitali po čemu se noćna krema za lice razlikuje od one namenjene dnevnoj nezi? Evo zašto je ona važan deo bjuti rutine.

Dnevna krema za lice nije ista kao noćna! Evo zašto!Svi znamo da naše telo ima sopstveni bioritam. To znači da se potrebe za snom, hranom i fiziološkim potrebama ciklično smenjuju i ponavljaju u određeno doba dana. Najbolje je kada svoje aktivnosti uskladimo sa prirodnim bioritmom. Na primer, noć je prirodno vreme za san , ali isto tako noć nije vreme za uzimanje hrane. Bioritam utiče i na našu kožu.

Njene potrebe se ciklično smenjuju, što znači da se ono što je našem licu potrebno u rano jutro dosta razlikuje od njegovih potreba tokom noći.

Foto: Pexels

Druga važna činjenica: tokom dana, koža lica je izložena UV zračenju, hladnoći, zagađenjima svake vrste, često je pokrivena slojevima šminke. Stoga su dnevne kreme dizajnirane tako da, pre svega, štite kožu lica od svih štetnih uticaja spolja.

Tokom noći, lice je opušteno i zaštićeno od navedenih uticaja, čisto je i spremno da u fazi odmora primi u sebe sastojke koji hrane i regenerišu kožu. Noćna krema za lice treba da odgovori tim zahtevima.

Zbog toga je tako važno da imamo dva potpuno različita preparata za dnevnu i noćnu negu. Uveče je koža dosta prijemčivija zbog svoje više temperature, to znači da bolje i lakše apsorbuje aktivne materije stoga je odlazak na spavanje pravo vreme za nanošenje visokokoncentrovane noćne kreme.

Tokom noći, dok spavate, vaša koža otpušta više vode nego danju. Ovo je još jedan važan razlog zašto noću na lice nanosimo proizvode koji će čuvati hidriranost kože, a dobra noćna je dizajnirana da upravo to čini.

Ponekad kreme mogu biti dobre i za dnevnu i za noćnu rutinu. Takve su obično one koje koristite ujutru i njima započnete dan, a onda ih uveče namažete pre spavanja.

Noć i san tokom tamne faze dana je period namenjen regeneraciji čitavog organizma pa tako i kože. Noćna krema treba da pospeši regeneraciju kožnih ćelija jer je koža organ koji je najizloženiji štetnim spoljašnjim uticajima. Regeneracija kože je najintenzivnija u periodu od 23:00 do 04:00 ujutru. Dakle, ukoliko želite da ujutru ustanete osveženi, gledajte da u ovo doba sanjate slatke snove.

Ne zove se ovo bez veze “beauty sleep”.

Imajući ovo na umu, ostaje nam da naučimo kako da izaberemo pravu noćnu kremu za sebe. Kao i kod dnevne varijante i noćna krema se bira prema tipu kože, a ona treba da sadrži vitamine, antioksidante i anti age komponente.

Želite li da sasečete u korenu pojavu prvih znakova starenja razmislite o još nekolicini činjenica koje se tiču izbora noćne kreme. Obično odete na spavanje bez noćne kreme na licu? Mnogo grešite.

Noćna krema donosi mnogo više koristi našem licu nego što biste i mogli da pretpostavite, iako vam se čini da je reč o rutinskom postupku o kome i ne razmišljate već ga po inerciji sprovodite zato što to svi rade. Pozadina cele priče je dosta ozbiljnija i zahteva detaljnije objašnjenje.

Autor: Z.L.