AKTUELNO

Održavanje obuće od osetljivijeg materijala zahteva posebnu pažnju ako hoćemo da joj produžimo vek trajanja

Da bi vam obuća ostala duže očuvana, vrlo je bitan način na koji je čistite i koliko ste pažljivi u odabiru sredstava koja koristite u tu svrhu.Evo par trikova kako da očistite obuću od različitih materijala i vratite joj sjaj i izgled kao da ste je upravo izneli iz prodavnice.

Kožne cipele

Cipele od kože najbolje je očistiti krpicom koju ste prethodno umočili u rastvor alkoholnog sirćeta i vode u istoj razmeri. Kada se osuše, poželjno je da ih prebrišete nekom krpicom od mekše tkanine.

Ukoliko na kožnim ciplelama imate neku flekicu, idealan način da je očistite jeste da pokvasite krpicu, umočite je u sodu bikarbonu, istrljate fleku, pa ostavite da se osuši. Potom preko očišćenih cipela pređite suvom krpicom da biste ih uglancali.

Foto: Unsplash.com

Lakovane cipele

Lakovana koža uvek je izazov za održavanje, a sredstvo koje će vam biti od najveće pomoći je vazelin. Na krpicu kojom ćete čistiti cipele stavite vazelin, pa ih istrljajte. Ako hoćete da im vratite "visoki sjaj", naprskajte ih sa malo tečnosti za čišćenje stakla i prebrišite čistom krpom.

Cipele od antilop kože

Ova mekana koža uvek je bila moderna, ali isto tako nikada nije bila laka za održavanje. Ukoliko hoćete da vam antilop cipele izgledaju kao nove, očetkajte ih lagano mekom četkicom.

Kada ih iščetkate, ako ostanu neke mrljice pređite preko njih belom gumicom za običnu olovku. Stare fleke možete da skinete krpicom koju ste prethodno potpili u alkoholno sirće i dobro iscedili. Istrljajte zaprljana mesta i ostavite da se osuše.

Patike za trčanje

Najlakše i najbolje ćete ih očistiti tako što ćete ih istrljati četkicom za zube.

U čašu mlake vode sipajte jednu kašičicu praška za veš, nakvasite četkicu, pa dobro istrljajte i gumu na patikama i tkaninu ili mrežicu od koje su pravljene. Izbegavajte da ovako čistite kožu, jer možete da je oštetite. Mokrim sunđerom skinite sapunicu.

Pertle takođe možete da operete u vodi u koju ste dodali malo praška za veš. Pre nego što pertle vratite u patike, očistite i rupice za pertle. To možete da uradite štapićem za uši natopljenim u prašak rastvoren u vodi.

Bele patike

Ubedljivo najkomplikovanija obuća za održavanje jesu bele patike. One se brzo prljaju i čini se da nikada nisu dovoljno čiste.

Najbolji način da sa njih skinete prljavštinu jeste da na komadić vate sipate malo acetona ili vinskog sirćeta, pa da time istrljate fleke.

Ukoliko želite da ih izbelite, to možete da postignete tako što ćete sastaviti rastvor od izbeljivača i vode u razmeri 1:5, odnosno jedna kašika izbeljivača i pet kašika vode.

U ovaj rastvor umočite krpicu od oštrije tkanine, pa njom očistite mrlje. Na kraju patike operite toplom vodom i ostavite da se osuše.

Autor: Pink.rs

#Cipele