AKTUELNO

Uvek ozbiljno i profesionalno držanje, odlična dikcija i prepoznatljiva boja glasa - Tanja Rađenović, neosporno, ima sve ovo. Međutim, mnogima zapada za oko nešto drugo - uprkos satima provedenim pred kamerama i sa teškom šminkom, ona uspeva da zadrži svež izgled lica. Kako? Voditeljka "Nacionalnog" nam je odgovorila na ovo, ali i na sva druga pitanja u vezi sa lepotom.

„Dobar dan, gledate „Nacionalni dnevnik“, moje ime je Tanja Rađenović.“ Ovom rečenicom svakodnevno gledaoce kraj malih ekrana pozdravlja voditeljka koja je praktično sinonim za informativnu redakciju Televizije Pink. Harizmatična, lepa i uvek profesionalac, Tanja jedno je od najpoznatijih TV lica naše kuće, a budući da mnogo vremena provodi pred kamerama i uz tešku šminku, pitali smo je kako uspeva da održava svež izgled.

Nega kose, lica, tela, zdrava ishrana, treninzi... Sve ovo neophodno je svakoj ženi koja nastoji da sa godinama očuva svoje zdravlje i lepotu, a koliko je to teško (ili nije) i kako se ona brine o svakom od ovih segmenata, pitali smo našu Tanju.

„Sama pripremam kosu za emisiju“

- Sa kosom se ne igram i maksimalno se trudim da je sačuvam i održim dugom - kaže Tanja na početku razgovora za portal Pink.rs.

Dodaje da njena kosa nije uvek bila lepa i duga, te da je takva prethodnih godina zahvaljujući proizvodima za regeneraciju i zaštitu kose.

- Šatiram se, na svu sreću, na osam-devet meseci, a otkako je počela epidemija, uglavnom sama brinem o kosi i sama se pripremam za emisiju. Ne želim ni da frizerke sa televizije dovodim u situaciju da, bez preke potrebe, bude nas puno u šminkernici - kaže Tanja.

Foto: Privatna arhiva

„Zadovoljna sam i srećna u svojoj koži“

Na pitanje kako vodi računa o koži lica koja je, zbog prirode Tanjinog posla, "prva na udaru", odgovara:

- O mojoj koži isključivo brine dermatolog dr Milica Marković iz Gradskog zavoda za kožne bolesti i od krema koristim isključivo one koje mi prepiše lekar. Kada je reč o preparatima, koristim one koji su namenjeni za osetljivu kožu, kao i proizvode koji kombinuju peptide i prirodne aminokiseline, što mi praktično preporodi lice – kaže Tanja i dodaje:

Što se tiče estetskih intervencija, naravno da ih radim, i u pitanju su negovanja i „redovan remont“, jer o licu mora da se vodi računa, a o njemu brine i dr Zmijanac. Inače koristim samo priznatu svetsku i kvalitetnu kozmetiku i smatram da je to ulaganje u budućnost. Koristim i čist hijaluron i dosad sam tri puta u predelu između obrva uradila baby botoks čije dejstvo traje 2-3 meseca, jer prosto ne volim da mi sa lica nestane mimika.

Zanimalo nas je i kako neguje kožu tela. Kako kaže, ima svetao ten, pa koža najviše pažnje traži preko leta, kada je najviše izložena uticaju sunca. Tanja dodaje da koristi preparate za celulit, a ujedno redovno odlazi na endosfera tretmane i masaže.

- U principu mogu da kažem da sam jako zadovoljna stanjem u kojem je moja koža - kaže nam Tanja.

„Na treninzima volim da radim kratko, ali eksplozivno“

Kada je reč o zdravom životu i fizičkoj aktivnosti, Tanja nam kaže da celog života trenira, ali i da često menja fizičke aktivnosti koje praktikuje.

- Volim da promenim aktivnosti kojima se bavim jer mi brzo dosade, a ono što mi nikako ne prija su velike grupe i teretane. Ne mislim ništa loše, cela moja porodica ide u teretanu, ali meni ne prija, možda zato što sam tip koji voli da na treningu radi kratko ali eksplozivno. Volim da se potrošim što više, da se umorim, oznojim i da posle toga umrem ako treba, samo da ne idem na konstante – kaže Tanja kroz smeh.

Foto: Privatna arhiva

Dodaje da je dosta dugo trenitala na Power plate-u, što joj je jako odgovaralo ali je pre dve godine prestala.

- Poslednje dve godine sam bila prilično lenja što se toga tiče, ali sam sve nadomestila časovima plesa. Sada sam krenula i na treninge uz pomoć struje i tu gledam da sebi maksimalno otežam. Dakle, najviše volim treninge snage, redovna sam, ali često menjam načine fizičke aktivnosti – kaže Tanja.

„Krijemo jedni od drugih da smo pojeli nešto slatko“

Oko ishrane se, kaže, ne opterećuje uopšte, ali se trudi da se zdravo hrani, posebno jer ima ćerke tinejdžerke kojima je uzor i o čijem zdravlju treba da vodi računa.

- Daleko od toga da ne grešimo – grešimo! Krijemo jedni od drugih kada pojedemo nešto slatko. Šalim se naravno! – kaže Tanja kroz smeh i nastavlja:

Volimo čak i da napravimo neki slatkiš i to često radimo. Tada znamo da smo se pomučili, a znamo i koje smo sastojke koristili. Zaista ne idem do te granice da, recimo, koristim steviju umesto šećera. Kafu, recimo, zaslađujem kokosovim šećerom, i to samo zato što mi se dopada ukus – kaže Tanja.

Dodaje da se u odnosu na većinu stanovništva, i ona i njena porodica, hrane zdravije.

- Hranimo se zdravije u odnosu na veći deo stanovništva, ali u odnosu na onih 30 odsto koji se baš zdravo hrane i vode računa o svakoj kaloriji – nikako!

„Nosim svoje, a ne tuđe lice - nijedna šminka to neće promeniti“

Epidemija koronavirusa zakomplikovala je živote mnogima, a između ostalog, posete frizeru, odlasci u salone lepote i laser centre su za većinu manje učestali.

Tanja kaže da, uprkos epidemiji, nastavlja da obavlja svoje svakodnevne aktivnosti, naravno, uz pridržavanje svih propisanih mera, a onda se osvrnula i na važnost nošenja maske.

- Sve je ovo nova normalnost i ne vidim šta je strašno imati masku. Čak sam se i ljutila na one koleginice i kolege koji ne žele da nose masku zbog šminke. Zdravlje mi je važnije od šminke! Imam svoje lice, a ne tuđe, i šminka tu neće previše promeniti. Ja sam tu, na televiziji, kako bi gledaoci bili informisani, a ne da bih se udala. Smatram da maska treba da se nosi i ne bih ni polemisala o tome koliko je važno da štitimo druge i sebe.

Foto: Privatna arhiva

„Filtrirajte ljude, a ne fotografije“

Tanja je za kraj poručila da se oseća dobro u svojoj koži, te da se izbor okruženja snažno odražava na fizički izgled. Ovo bi, ujedno, mogao biti i glavni "recept" za negu žena posle četrdesete.

- Četrdesete godine su za mene potpuno otkrovenje i otkriće samog sebe, jer tada imate sasvim dovoljno iskustva i mozga da ne volite filtere za fotografije. Na stranu da ih ne koristim, uvek volim da vidim kako bi mi stajao, recimo, manji nos, ali u principu treba da filtrirate ljude, a ne fotografije. Čim isfiltrirate ljude, to se vidi i na telu, i na licu.

Ja sam jako zadovoljna i srećna u svojoj koži, u njoj se dobro osećam i jako mi je važno da moje ćerke od mene nauče da je potpuno u redu izgledati isto i sa 20 i sa 47, s tim da se na vama vide samo znakovi starenja, ali da niste promenili svoj opis - zaključila je Tanja.

Autor: I.P.

#Lepota

#Nacionalni dnevnik

#Tanja Rađenović