AKTUELNO

Jedan od najcenjenijih sportskih dnevnika u Evropi, francuski L’Ekip, objavio je opširnu reportažu o Nataši Kovačević.

Pod naslovom “Nepotopiva sa plavim srcem” naglašena je bliska veza naše košarkašice, koja je 2013. u saobraćajnoj nesreći ostala bez leve potkolenice, i Francuske, oličene u Francuskoj košarkaškoj federaciji. Naglašava se da su Nataša i KS Francuske udružili snage da bi na mestu gde je rođena ovdašnja košarka, na Malom Kalemegdanu, bio podignut spomenik našim “košarkaškim očevima” – Nebojši Popoviću, Borislavu Stankoviću, Aleksandru Nikoliću i Raadomiru Šaperu, ali i Francuzu Anriju Helu, prvom selektoru košarkaške reprezentacije Jugoslavije.

Foto: Beta/Milan Obradović

Spomenik je simbolično podignut na mestu gde je decenijama stajala ograda koja je razdvajala košarkaške terene Crvene zvezde i Partizana.

U tekstu L’Ekipa je naglašena uloga Žan-Pjera Suitata, predsednika Francuske košarkaške federacije, kao i direktora za međunarodne odnose Francuske federacije, našeg proslavljenog internacionalnog sudije Gorana Radonjića.

Podsetimo, Nataša je početkom godine, na predlog amabasade Francuske, predsednik Francuske Emanuel Makron Kovačevićevoj dodelio ”Orden viteza Nacionalnog reda".

U obrazloženju je rečeno da je Francuska prepoznala sportsko angažovanje najvišeg nivoa, uprkos svim ličnim problemima, i iskazanoj podršci mladim sportistima koji imaju poteškoće.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kako se navodi, Natašino angažovanje je bilo pravi pokazatelj i upečatljiva ilustracija francusko-srpskih odnosa u domenu sporta, izuzetne solidarnosti, uzajamne pomoći i međusobnog poštovanja.

”Počastvovana sam imenovanjem za viteza Nacionalnog reda za zasluge Republike Francuske. Priznanje je svojevrsna kruna zajedničkom radu na unapređenju srpsko-francuskih veza, kao i veliki podstrek za budućnost. Ovo priznanje za mene predstavlja veliku odgovornost koju ću nastojati da opravdam. Snaga svakog pojedinca je u grupi ljudi koji ga okružuju, a u ovom našem poduhvatu posebnu zahvalnost dugujem ambasadi Francuske u Srbiji, gospodinu Žan Pjeru Siutatu, Goranu Radonjiću, Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, Košarkaškom savezu Srbije, kao i mnogima drugima koji će se prepoznati”, rekla je Nataša tim povodom.