AKTUELNO

Beba gorile rođena je u prirodnom okruženju u Gabonu od dvoje roditelja dovedenih iz francuskog i britanskog zoološkog vrta, objavio je francuski Zupark Boval.

"Ovo su izvanredne vesti, svetski vrlo važne za očuvanje ove kritično ugrožene vrste", rekla je Delfin Delor, pomoćnica direktora Zuparka iz Sent Egnan u Francuskoj, a prenosi Frans Pres.

Bebina majka Mayombé (Majombe) rođena je u zoološkom parku Boval, a otac Đongo u zoološkom vrtu Port Limpn (Velika Britanija). Prema predstavnicima Fondacije Aspinal, nevladine organizacije koja prati gorile ponovo uvedene u nacionalni park Platé Batéké u Gabonu, beba gorile rođena je u noći između 13. i 14. juna i čini se da je dobrog zdravlja.

"Priroda je brutalna. Sve se može dogoditi. Ova beba je krhka, ali trenutno Mayombé (13 godina) drži svoju novorođenu bebu u savršenom položaju i dobro je hrani", rekla je Debor.

"Đongo (15 godina) im prilazi vrlo polako. Čak smo ga videli na snimcima kamera, koje se aktiviraju kada životinje prođu, kako dodirne bebu. Majka mu to dopušta. Muške gorile imaju ulogu u razvoju njihovog potomstva", navodi Debor koja najavljuje dovođenje još jedne ženke rođene u Engleskoj.

Ovo rođenje sugeriše "moguću bolju budućnost ove vrste", komentarisao je Rodolf Delor, predsednik Zuparka i udruženja Boval Nejčr, koji je pratio prebacivanje Mayombé u Gabon 2019. godine.

Prema njima, "u divljini ostaje samo 150.000 do 250.000 zapadnih nizijskih gorila". Smatra se da oko "800 jedinki" živi u zoološkim vrtovima.