AKTUELNO

Košarkaška reprezentacija Srbije startovala je drugu fazu takmičenja na Svetskom kupu utakmicom protiv Portorika.

Orlovima ostaje još jedna utakmica u drugoj fazi takmičenja sa reprezentacijom Španije, što će najverovatnije biti i odlučujuća utakmica za prvo mesto u grupi. Ukoliko Španija danas savlada Italiju, naši košarkaši su i formalno obezbedili plasman u četvrtfinale, ukoliko Azuri budu bolji, odluka o prolazu u četvrtfinale pada u poslednjem kolu druge faze takmičenja.

ČETVRTA ČETVRTINA

I poslednju deonicu je Srbija otvorila čvrstom odbranom, ali je u napadu bilo nekoliko loših rešenja, pre svih greške je pravio Vasilije Micić - 73:39. Nesebični su naši, novi poeni Gudurića, Portorikanci potom gube loptu. Boban dolazi do novih poena u reketu, 77:39.

Bjelica pravi faul, pa će Portoriko imati šansu da sa linije za slobodna bacanja dođe do poena. I pogađa Anhel Rodrigez oba. Potomće Boban Marjanović imati šansu da vrati sve sa istog mesta, pošto je nad njim napravljen faul. Lagano rešava to naš centar, 79:41. "Orlovi" su nastavili da melju protivnika i stigli su do viška od 40 poena - 83:43.

Ponovo laki poeni za Srbiju, ponovo +40! 87:47. Trojka Birčevića i evo Srbije opet na 90 poena. Portoriko promašuje još jedan napad i naši momci i ne napadaju koš rivala. Novi ubedljiv trijumf Srbije - 90:47.

TREĆA ČETVRTINA

Brejdi pogađa oba bacanja, potom Vasa Micić promašuje trojku na drugoj strani. Klavel dolazi do novih poena na drugoj strani. Faul Kristofera Brejdija, pa će srpski košarkaš imati priliku za nove poene. Nesebičan je bio Jović, koji je proigrao Birčevića, ali je ovaj zaustavljen faulom. Nova bacanja. I opet 1/2.

Siguran je Jokić sa linije za slobodna bacanja, a onda velika šteta što jedna sjajna akcija Srbije nije krunisana poenima. Šutirao je Bogdanović sa distance, ali je lopta izašla iz obruča. Potom do poena dolazi Uertas na drugoj strani. Jokić se prošetao do koša. Njegov 12 poen, uz čak devet skokova, 53:28. Nova sjajna akcija Srbije i novi poeni za košarkaša Denvera.

Foto: Tanjug_AP Photo/Andy Wong

Potom i njegov faul na drugoj strani, pa će Uertas imati dva slobodna bacanja. Siguran je Uertas, pa Portorikanci smanjuju na 57:30. Nova trojka Srbije! Simonović iz ugla na asistenciju Vase Micića! Plus 30! Ipak, samo za kratko, postižu Portorikanci koš na drugoj strani, 60:32. I odmah Bjelica pogađa trojku! 63:32. VraćaUertas trojku. To je tek druga trojka za Portorikance na ovom meču.

Odmah Simonović postiže poene na drugoj strani, 65:35. Lepa finta Gudurića kojom je izborio odlazak na liniju za bacanja. Pogađa oba, 67:35. Kolijer uzvraća ovaj put - zakucava i smanjuje na 67:37. Dva minuta do kraja četvrtine. Bjelica danas ne promašuje, ali Kolijer pogađa na drugoj strani. Ista dva igrača ponovo u centru pažnje, Kolijer pravi faul nad srpskim košarkašem. Bjelica pogađa oba bacanja, 71:39.

DRUGA ČETVRTINA:

Klavel otvara trojkom drugu četvrtinu. Prva za Portoriko iz sedmog pokušaja. Ali Jokić lagano ispod koša stiže do poena za 25:17, a potom iz teške situacije pogađa za 27:17. Nemanja Bjelica pogađa trojku sa osam metara! Druga za Srbiju danas - 30:17. Trojka i Gudurića, konačno i budući član Memfisa pogađa dalekometni šut - 33:17. Greška u napadu, pa faul u odbrani Raduljice.

Pineiro je pogodio oba bacanja. Srpskom timu je veoma potreban doprinos Marka Gudurića, posle prve je upisao i drugu trojku - 36:19. Potom promašaj Portorikanaca, ali i faul Raduljice u napadu. Kapiten Srbije je zaradio tri brza prekršaja i mora da ide na klupu. Dosuđena tehnička Birčeviću, Đorđević pobesneo. Krilni centar Srbije je uhvatio loptu pod svojim košem i pokušao da se laktovima odbrani od nasrtaja igrača Portorika, ali mu je pritom dosuđena namerna lična greška.

Foto: Tanjug_AP Photo/Andy Wong

Selektor Đorđević je burno reagovao, arbitri su gledali snimak, pošto je Klemente pao kao pokošen i uhvatio se za glavu, iako ga je Birčević zakačio po ramenu.Na kraju je srpskom igraču i zvanično dosuđena tehnička greška. Stručni štab Portorika je odlučio da provocira šut Srbije uskom odbranom usmerenom ka centrima.

Birčević je u dva navrata ostajao usamljen na liniji za tri poena, ali je oba puta promašio. Na tri minuta do poluvremena Srbija je imala prednost od 38:22. Posle odlične odbrane Jokića krenuo je kontranapad koji je Bogdanović završio trojkom - 43:22. Četiri poena Portorika pa dve trojke Bjelice. Nedozvoljava Bjelica da se razlika smanji - 49:26 i sa tim rezultatom se odlazi na odmor.

PRVA ČETVRTINA:

Utakmicu će startovati Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Vladimir Lučić, Stefan Birčević i Boban Marjanović. Meč za protivnika Srbije počinju David Uertas, Aleksander Frenklin, Horhe Brajan Dijas, Geri Braun i Renaldo Balkman. Trojka Birčevića iz ćoška, Srbija vodi 3:0. Potom faul Jovića u odbrani.

Portorikanci su promašili trojku, a potom i Birčević šut za tri poena. Novi promašaj Portorika za dva, pa izgubljena lopta Bogdanovića. Osim trojke Birčevića, dva minuta bez koša na obe strane uz seriju promašaja - 3:0.

Srbija je pronašla unutrašnju igru na startu meča, Marjanović je dobijao pravovremene lopte od saigrača i postigao šest poena u nizu - 9:2. Nastavili su igrači Srbije sa odličnom odbranom, ali i kreativnim rešenjima u napadu. Bogdanović je pogodio slobodna bacanja, a Marjanović i Birčević su iskoristili asistencije i povećali prednost na 15:4. Jokić i Micić su zamenili Jovićai Birčevića.

Portoriko je dao koš, a Jokić izgubio loptu. Još jednom Bobi! Bogdan je doneo loptu na obruč, a Marjanović je samo prikucao. Srpski div već ima 10 poena. Srbija vodi 17:8. Centri Srbije potpuno dominiraju,. U igri je Raduljica koji odmah upisuje prve poene. Srbija vodi na kraju prve deonice tokom koje je viđena jaka odbrana i napad koji se kretao uglavnom prekocentara što je davalo rezultat- 23:14.

#Košarka

'