AKTUELNO

U kovid-ambulanti Doma zdravlja Palilula, jednoj od ukupno dve koje su ostale u Beogradu, juče je u prepodnevnoj smeni bila gužva, jer pacijenti iz prestonice koji imaju povišenu telesnu temperaturu i kašalj od juče pomoć lekara mogu da potraže samo ovde i u Zemunu.

I u drugim gradovima Srbije danas radi uglavnom samo po jedan kovid-centar. Tako je i u Nišu, recimo, gde je dosad bilo pet namenskih ambulanti za inficirane koronom. Iako bi redukovanje broja kovid-stanica u celoj Srbiji možda moglo da dovede do gužvi, iz resornog ministarstva obećavaju da će, u slučaju promene epidemiološke situacije nagore, brzo reagovati i ponovo proširivati kapacitete primarne zaštite za kovid.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da su se odlučili na zatvaranje većine kovid-ambulanti jer epidemija kovida 19 jenjava. To je međutim dovelo i do dileme gde pacijenti sa simptomima korone mogu da dobiju lekarsku pomoć, jer su dosad imali samo jedan smer - ka kovid-ambulantama.

- Građani će odsad kroz regularne ordinacije za respiratorne infekcije moći da provere svoje zdravstveno stanje, bez obzira da li lekari nakon pregleda posumnjaju na kovid-19 ili na neku drugu respiratornu infekciju - navode u resornom Ministarstvu. - Ukoliko se posumnja na kovid 19, brzim testom će se potvrditi ili otkloniti sumnja.

U Beogradu, koji je od početka pandemije bio najveće kovid-žarište, u okviru Doma zdravlja Palilula rade dve kovid ambulante - u Knez Danilovoj ulici, ispred koje je juče ujutru bilo dvadesetak ljudi, i u dispanzeru u Borči, a u Zemunu u Ulici cara Dušana. Sve ostale kovid ambulante zvanično su zatvorene.

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, kaže da se uhodavaju sa novonastalim okolnostima, jer još nije precizirano koji pacijenti se upućuju u kovid, a koji mogu da "završe posao" kod izabranog lekara:

- Svi pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom i dalje pomoć prvo mogu da dobiju u kovid-ambulanti. Kako vreme bude pokazalo, odlučićemo da li ćemo da potpuno ukinemo kovid-režim, ili ćemo ponovo da otvaramo ambulante ako bude porasta broja novoinficiranih.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarstvo zdravlja saopštilo je će i dalje odgovorno pratiti zdravstveno stanje građana i podatke vezane za broj novozaraženih korona virusom.

Kada je o ostalim gradovima reč, potrebe za kovid ambulantama se smanjuju i uglavnom se njihov broj svodi na jednu do dve stanice. Jedini kovid centar u Novom Sadu, smešten u objektu Doma zdravlja na Novom naselju, radi svakog dana i vikendom. Kako kažu u ovoj ustanovi, otkako je osnovan na početku pandemije, tu se redovno pregledaju pacijenti koji sumnjaju da su zaraženi korona virusom. Ambulanta za kovid u zgradi Medicine rada u centru Kraljeva do daljeg će raditi uobičajeno

U ambulatni u Nišu, u naselju Duvanište, pregleda se od 200 do 300 pacijenata dnevno.

DO UPUTSTVA KAO DO SADA

Direktor beogradskog Doma zdravlja Savski venac dr sci. med. Zoran Bekić kaže da ustanova kojom rukovodi od nadležnog ministarstva još nije dobila stručno-metodološko uputstvo, na osnovu kojeg bi znali kako da organizuju rad sa pacijentima koji imaju temperaturu, jer su oni po pravilu do sada uvek upućivani u kovid-ambulante:

- Dopis za zatvaranje naše kovid-ambulante nismo dobili, pa u njoj i dalje primamo febrilne pacijente - kaže dr Bekić.

Ista situacija je i u Domu zdravlja Zvezdara, koji takođe nisu primili zvaničan akt ministarstva za zatvaranje kovid ambulante.

Autor: