AKTUELNO

Većina kovid-ambulanti u beogradskim domovima zdravlja, posle dve godine i osam meseci od prvog registrovanog slučaja zaraženog virusom korona u Srbiji, prestaje da radi, nezvanično saznaju "Novosti".

Kako nam je rečeno u Domu zdravlja "Stari grad", od danas u srpskoj prestonici ostaju dve dežurne kovid-ambulante - na Paliluli i u Zemunu. Isti princip rada, zbog bolje epidemiološke situacije, najverovatnije će biti primenjen i širom Srbije, gde će otvorene ostati samo neke dežurne ambulante.

- Ukoliko osetite simptome i posumnjate da je u pitanju korona virus, javite se izabranom lekaru. On će vas uputiti šta dalje. Ostaju kovid-ambulante na Paliluli i u Zemunu - objašnjeno nam je u Domu zdravlja "Stari grad".

Ovo obaveštenje davali su i pacijentima koji su juče došli u ovu medicinsku ustanovu, rekavši im "da od danas kovid-ambulanta neće raditi". Na vratima ove ustanove stoji i obaveštenje za pacijente na kojem piše da su dežurne ambulante u prestonici ubuduće "Palilula" i "Zemun".

U Domu zdravlja "Sopot" nam je rečeno da je tačno da prestaju da rade, ali da će dok obaveštenje ne dođe do pacijenata, kovid-ambulanta raditi još ove nedelje i primati one sa respiratornim simptomima.

U Domu zdravlja "Zemun" su nam potvrdili da oni ostaju jedna od dve kovid-ambulante i da je najbolje da svi koji imaju respiratorne smetnje i sumnjaju na koronu dođu pravo kod njih i testiraju se, jer će ih tamo najverovatnije uputiti i iz matičnih domova zdravlja.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Inače, poslednjih dana broj zaraženih je u našoj zemlji u proseku oko 500, a u slučaju da dođe do pogoršanja epidemiološke slike i broj ponovo počne da skače, očekuje se da će doći do otvaranja dodatnih kovid-ambulanti.

Od kada je virus korona registrovan u Srbiji, zaraženo je oko 2,4 miliona ljudi, a umrlo je više 17.000 građana. Ukupno je urađeno više od 11,5 miliona testiranja na ovaj virus.

Srbija je među prvima na svetu dobila vakcine više proizvođača, koje su građani primili u dve, tri ili četiri doze. Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je nedavno dozvolu za novu, bivalentnu vakcinu protiv virusa korona i to farmaceutskoj kući "Fajzer". Još se, međutim, ne zna kada će tačno stići prvi kontingent vakcina i u kojim količinama.

NOVOZARAŽENIH 317 OSOBA

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 317 novih slučajeva korone, od ukupno 4.089 testitanih uzoraka, dok je od posledica izazvanih virusom preminulo još šest osoba.

Kako je objavljeno na sajtu "kovid 19" Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", na bolničkom lečenju je 191 kovid pacijent, od kojih je 13 na respiratorima.

Autor: