AKTUELNO

Posle preležane infekcije novim korona virusom, sve je više onih koji se žale na alopeciju koja se javlja dva do tri meseca posle preležane bolesti.

Iako se u početku mislilo da je infekcija novim korona virusom respiratorna bolest, naučnici su vremenom shvatili da je reč o sistemskoj bolesti koja može da utiče na ceo organizam.

Tako se kod nekih pacijenata koji su imali kovid-19 javljaju problemi sa srcem, kod drugih sa krvnim sudovima, kod trećih sa plućima... Mnogo je onih koji se posle preležane bolesti žale na hronični umor, manjak energije i lošu koncentraciju, a nije ni mali broj onih koji su konstatovali gubitak kose.

Jedna od onih koja muči muku sa gubitkom kose posle preležanog kovida-19 je i srpska influenserka Tara Ristić (29) koja se svojim pratiocima požalila da dramatično gubi kosu.

Iako se zna da je normalno da svako od nas izgubi od 50 do 100 vlasi dnevno i da ta količina može da bude nešto veća s promenom vremenskih prilika, kod Tare je evidentno da joj kosa opada mnogo više nego što je uobičajeno.

Zatražila je pomoć i dobila na stotine poruka u kojima joj pratioci savetuju kako bi mogla da reši ovaj problem. Uglavnom su joj preporučivali da promeni šampon i počne da koristi onaj na bazi belog luka, da stavlja sok od crnog luka na vlasište, a među preporukama su bili i brojni melemi na biljnoj bazi koji, navodno, mogu da daju dobre rezultate, kao i pantenol ulje.

Koliko je dramatičan gubitak kose česta posledica preležanog kovida-19?

Dermatolozi kažu da nije neočekivano da će se tako nešto dogoditi, posebno ako je kovid-19 bio “jači”, odnosno ako je bio praćen izuzetno visokom telesnom temperaturom.

- Oboljenja praćena povišenom temperaturom ili groznicom imaju za posledicu pojačano opadanje kose - objasnio je specijalista dermatovenerologije dr Dimitrije Karabahčiev za BBC na srpskom.

Gubitak kose koji može da se javi posle preležanog kovida-19 u skladu je sa stanjem zvanim telogen efluvijum (TE), navode na sajtu healthline.com.

Ljudi sa TE primećuju alopeciju, odnosno gubitak kose koji dolazi iznenada, a kosa uglavnom opada u velikim količinama, najčešće tokom češljanja ili tuširanja.

Gubitak kose posebno je primetan dva do tri meseca posle preležane infekcije novim korona virusom i uglavnom traje od šest do devet meseci. Posle tog perioda kosa počinje da se obnavlja.

Autor:

#alopecija

#koronavirus

#simptom