AKTUELNO

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis izjavio je danas da redovan polazak u školu preporučuje i Svetska zdravstvena organizacija.

Dosadašnje iskustvo pokazalo je da je veći problem nefunkcionisanje obrazovnog sistema nego širenje korona virusa među decom, dok podaci govore da se više dece zarazilo tokom odvijanja "onlajn" nastave, nego tokom uobičajenog odlaska na časove.

- Naravno da smo svi zabrinuti zbog kovida od početka pandemije, ali mnogo manje negi prošle godine jer imamo oružje, a to nisu samo vakcine, već i metode lečenja koje smo ustanovili, kao i sve epidemiološke mere u zaštiti od širenja virusa - rekao je za Tanjug Konstantinidis koji je i lekar u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu.

Kao jedan od glavnih argumenata za redovno pohađanje nastave, sa zdravstvenog aspekta, pedijatri ističu podatak da je u svetu registrovan veći broj slučajeva zaraze korona virusom među decom za vreme online nastave.

- Drugi argument je to što je višestruko porastao broj povreda dece u kući, ali i slučajeva devijantnih ponašanja, počev od porodičnog nasilja, seksulanog zlostavljanja, do maloletničkih trudnoća i brakova - rekao je Konstantinidis.

SZO promenila stav, preporučuje se vakcinacija dece starije od 12 godina

Kada je reč o vakcinaciji dece od 12, do 15 godina u Srbiji, predsednik nacionalnog udruženja pedijatara kaže da se stav SZO o tome promenio od početka epidemije i da se ona preporučuje naročito od pojave delta soja.

- Delta soj se mnogo brže prenosi među mladima i decom, pa iako ne stvara težu kliničku sliku biće mnogo više zaraženih i bez vakcine će biti i više teških stanja, naročito kod dece sa narušenim zdravljem. Drugo, vakcinacija će doprineti kolektivnom imunitetu - rekao je on.

Kao najvažniju stvar on je istakao vakcinaciju odraslih osoba, odnosno populacije ljudi od 30 do 50 godina gde je procent vakcinacije tek 40 odsto, što je, ističe, jako loše.