AKTUELNO

Vakcinacija trećom dozom u Srbiji počinje u utorak.

Članica Kriznog štaba i ministarka Darija Kisić Tepavčević rekla je večera da su prve grupe za vakcinaciju oni koji imaju smanjeni imuni odgovor.

Ovo su najnoviji podaci o epidemiji u Srbiji:

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirana 7921 osoba, od čega je 817 ljudi bilo pozitivno. Od posledica kovida preminule su 4 osobe, a na respiratorima u bolnicama širom zemlje je 27 pacijenata.

Podsetimo, juče je bilo zaraženo 1,005 osoba, dok je preminulo 5 lica. Ono što brine u današnjem preseku je činjenica da je povećan broj pacijenata na respiratoru.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Strahinja Aćimović

Inače, direktorka Insituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da smo ušli u "novi talas" korone, dodajući da je virus globalno prisutan i da od sredine jula dolazi do naglog porasta broja inficiranih.

- Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije samo u prvoj nedelji avgusta došlo je do povećanja od 50 odsto zastupljenosti pozitivnih kovid pacijenata u 228 zemalja - rekla je Jovanovićeva.

- Kada su u pitanju nove mere one će svakao biti razmatrane i, ubeđena sam, donete u zavisnosti od epidemijske krive, kao što vidimo tokom jučerašnjeg dana smo prešli hiljadu inficiranih osoba. Testirano je 10.700 osoba, svaki deseti je bio pozitivan, to je jako veliki broj - rekla je Jovanović, ne precizirajući kada će se održati nova sednica Kriznog štaba.