AKTUELNO

Očekujem da ćemo ostati na ovim merama i potpuno razumem da je ljudima preko glave virusa, ali moramo biti oprezni, kaže doktor Branislav Tiodorović.

Dr Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, upitan sa kojim stavom će struka izaći kada se bude odlučivalo o merama za uskršnje i prvomajske praznike, rekao je da ne veruje da će se ponoviti Uskrs "pod ključem" kao prošle godine.

"Verujem da ćemo ostati na ovakvim merama i da neće doći do nekog drastičnog pooštravanja, kao prošle godine", kaže on.

Potom dodaje:

"Ako pogledate situaciju u drugim državama, primetićete da su mere svuda znatno rigoroznije nego kod nas, jer nam rade tržni centri, bašte kafića i slično. Ipak, bez obzira na sve to, moramo se vakcinisati i pridržavati propisanih mera".

Napominje da bi bio dobar trend ukoliko uspemo da smanjimo nivo novozaraženih na 1.000 dnevno, ili za mesec dana da imamo ispod 100 zaraženih, ali za to je potrebna disciplina, koju trenutno nemamo, objašnjava Tiodorović.

Na pitanje šta ako disciplina popusti tokom praznika i u narednom periodu, da li možemo očekivati novi talas, odgovara da je to i dalje "veoma moguće, ako se previše opustimo".

"Novi talas se može desiti, ako se ne budemo pridržavali mera, kao što se to desilo u Čileu", kaže i i ističe da su oni imali dobar odziv za vakcinaciju, ali su se opustili.

"U Čileu je to sada veliki problem. Oni su imali dobar odziv, ali to ne vredi, ukoliko se nakon toga ljudi ne pridržavaju mera, dok se ne stekne kolektivni imunitet", objašnjava.

#Branislav Tiodorović