AKTUELNO

Za vakcinaciju se do sada prijavilo više od 1.060.000 građana, rekao je jutros direktor vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

On je naveo da je do ovog momenta dato više od 1.135.000 vakcina, od čega je skoro 420.000 drugih doza odnosno revakcina.

Kada su u pitanju potvrde o vakcinaciji, Jovanović je kazao da postoji nekoliko načina.

- Prilikom vakcinacije građanima se daje papirna potvrda o vakcinaciji koja se automatski šalje na imejl saopšten nadležnima, a sledeće nedelje, svesni da ima onih koji nisu ostavili imejl niti uzeli potvrdu, napravićemo "elektronsku uslugu", da svako može da poruči da potvrda stigne na imejl - kazao je Jovanović.

Foto: Tanjug AP/John Locher

On je izdvojio dobru saradnju sa lokalnim samoupravama, domovima zdravlja, bolnicama u logističkom smislu i dodao da se očekuje da danas i sutra bude još oko 100.000 građana vakcinisano.

Ako se neko naknadno odluči za vakcinaciju, treba samo da se prijavi preko sistema eUprave, kaže Jovanović i dodaje da sistem potom funkcioniše "objektivno, po prioritetima".

- Njih je odredio Institut za javno zdravlje "Batut". Prvo pozivamo građane starije od 75 godina, potom kategoriju od 65 do 74 godine itd. Među prioritetima su zdravstveni i prosvetni radnici, a iza toga idu mlađi od 65 godina - istakao je Jovanović.

#Srbija

#vakcinacija