AKTUELNO

Brojevi, kada je reč o zaraženima i preminulima od koronavirusa u Velikoj Britaniji, konstantno rastu, pa je u prethodna 24 sata registrovano 150 smrtnih slučajeva i 16.171 novooboleli, izjavila je za Pink ambasadorka Srbije u ovoj zemlji Aleksandra Joksimović.

- U bolnicama se trenutno nalazi više od 4.000 pacijenata, a više od polovine Engleza, njih oko 28 miliona, nalazi se pod restriktivnim merama – kaže Joksimović.

Objašnjava da postoje tri nivoa mera: prvi nivo sa pravilom 6 (može se sastati šestoro ljudi), drugi novi se, recimo, primenjuje u Londonu i podrazumeva da se u kući ne mogu sastajati oni koji nisu članovi domaćinstva, oni se mogu sastajati napolju. Treći nivo, kako kaže, podrazumeva zatvaranje gradova za putovanja i zabrana okupljanja na otvorenom ljudi koji nisu članovi domaćinstva.

Foto: TV Pink Printscreen

- S jedne strane imamo pritisak struke, ali i deo stanovništva koji smatraju da ove mere neće dati adekvatan rezultat i traže da se one pooštre. S druge strane, imamo pojedine gradove sa kojima vlada mora da pregovara kako bi se uopšte primenile propisane mere jer jedan broj gradonačelnika smatra da njihovi gradovi ne mogu izdržati nova zatvaranja – kaže Joksimović za “Novo jutro”.

Ističe da se razmišlja o tome kako da se olakšaju međunarodna putovanja. Podseća da je na snazi mera 14-dnevnog karantina za one koji dolaze iz rizičnih zemalja, a ova mera nije se mogla zameniti negativnim PCR testom.

- Sada se razmišlja o tome da se do Nove godine razradi system kojim bi se karantin skratio na nedelju dana, a sa druge strane da postoji mogućnost da budete u karantinu pre putovanja, a da zatim sa negativnim testom doputujete u Britaniju i krećete se normalno – kaže ambasadorka.

Dodaje da su kritike razne, da su neki za pooštravanje mera, da neki govore da ih treba ublažiti, a opozicija smatra da bi trebalo uvesti oštrije mere.

Kaže i da je poslednja vest da je Oksfordski univerzitet razvio test koji za pet minuta i sa velikom preciznošću utvrđuje prisustvo zaraze.

#Aleksandra Joksimović

#koronavirus