AKTUELNO

- Kao što svi znamo, sada se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija kada se one najlakše šire. Tada je sada onaj period godine kada se i korona virus može najlakše proširiti. Kada su u pitanju opšte preventivne mere distanca i nošenje maski, pokazale su se kao dobre svuda u svetu. , rekla je dr Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

Kada je u pitanju aktuelna epidemiološka situacija u našoj zemlji, svedoci smo da broj obolelih polako raste. Situacija je mnogo povoljnija nego u svim zemljama u Evropi, ali to ne sme da nas teši zato što ovaj virus ima veliki potencijal brzog širenja i na nama je to da zaustavimo, dodala je ona.

Kako je naglasila, u skladu sa tim, mere koje su danas donete, jeste da se pooštre sve dosadašnje mere u smislu kontrole njihove primene.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

-Iako je ograničenje okupljanja bilo do 30, bilo je primera u svim gradovima u Srbiji da su bila organizovana različitia slavlja, i od danas izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da zabranjuju takva okupljanja - rekla je Darija Kisić Tepavčević. 

Ona je nakon sednice Kriznog štaba dodala i da Arena ponovo od ponedeljka postaje privremana kovid bolnica.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

-  Maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilici, uključuju i otvorene prostore. Da bodrimo i podstičemo jedni druge da koristimo ovu meruimajući u vidu da je izuzetni efikasna. Takođe, imajući u vidu da se povećava broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa, i da raste broj hospitalizacija, od ponedeljka će Arena biće spremna za prijem pacijenata. Na privremenim bolnicama sada moramo da dajemo akcenat - kazala je ona i ponovila maske svuda, stalno, svi.

Rekla je da radno vreme ugostiteljskih objekata ostalo do 23 časa.

-  Obavezno je da se uđe sa maskom. Za stolom ona može da se skine. Ono što je isto bitno, od danas svi uslužni  bjekti moraju da imaju osobu, odgovorno lice, čiji je posao da se striktno sprovode epidemiološke mere - navela je Kisić Tepavčević.  

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević