AKTUELNO

Naučni tim oko nemačkog virologa Kristijana Drostena ustanovio je da bi osoba koja je već bolovala od neke druge vrste korona virusa mogla biti imuna na aktuelni kovid-19.

Drosten i njegove kolege sa berlinskog Šaritea, naime, ukazali su da određena ranija obolenja mogu voditi ka imunitetu protiv koronavirusa.

Drosten je objasnio da su istražili T-ćelije kod pacijenata koji su već izlečeni od korona virusa i kod onih koji nisu inficirani.

"Iznenadili smo se kad smo videli da kod 34 odsto pacijenata postoje reaktivne T-ćelije, iako nikada nisu bili u kontaktu sa SARS-COV2 virusom", objasnio je Drosten.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Kako kaže, postoje sličnosti u strukturi između četiri koronavirusa koji su već bili pooznati i novog SARS-COV 2. U tom bi slučaju, kako objašnjava, ranije obolenje koje je bilo izazvan o jednim od četiri već poznata koronavirusa moglo da bude objašnjenje imuniteta protiv aktuelnog virusa.

Drosten je kazao da je ovo prvo takvo zapažanje u svetu i ujedno je upozorio na preteranu interpretaciju rezultata.

Takođe, naveo je da se ne sme isključiti mogućnost da je jedna trećina stanovništva imuna.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

On smatra da se objašnjenje za blaži ili asimptomatičan tok obolenja može naći i u činjenici da su na početku epidemije ljudi bili pogođeni manjem broju virusa ili da su bili u boljem opštem zdravstvenom stanju.

Broj umrlih se, smatra, neće menjati i zaključuje da se ne treba očekivati da jedna jednostavna naučna informacija može da promeni tok epidemije ili pak sudbinu pandemije u Nemačkoj.

Podsetimo, koronavirus pripada grupi virusa koji uzrokuju bolest u rasponu od blage prehlade (koje su najčešće) do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). Prvi put su izolovani 1962. godine i od tada do danas su dokazani kao prouzrokovači oboljenja kod sisara i ptica.

Postoje korona virusi koji uzrokuju oboljenje samo kod životinja. Infekcije korona virusima su česte u ljudskoj populaciji. Procenjuje se da virusi iz ove grupe prouzrokuju oko polovine svih respiratornih infekcija kod čoveka.

Novi korona virus (SARS-Cov-2) pripada istoj podgrupi virusa kao i već poznati korona virusi (MERS-CoV, SARS-CoV). 

#koronavirus

<
'