AKTUELNO

Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je danas da Savez vojvođanskih Mađara ni sada, ni ranije nije krio da bi želeo da nastavi saradnju sa Srpskom naprednom strankom (SNS), i to na osnovu koalicionog dogovora.

Pastor je naveo da bi u koalicionom dogovoru bili navedeni svi prioriteti koji su važni sa stanovišta Mađara u Vojvodini.

Pastor je, gostujući na Panon RTV, podsetio da su upravo dodeljeni mandati u republičkoj skupštini, da je prvih šest kandidata sa liste SVM-a dobilo poslaničke mandate u republičkom parlamentu, a da, kako je najavljeno, ova tehnička stvar po okončanju izbora, sutra treba da bude urađena i u pokrajinskoj skupštini.

- Republički parlament treba da se konstituiše najkasnije do 11. februara, a pokrajinski najkasnije do 13. februara, dakle u prvoj polovini februara možemo da očekujemo konstitutivne sednice i u Beogradu i u Novom Sadu. Očekujemo da će i tih dana započeti koalicioni dogovori - naveo je Pastor.

On je podsetio da je Savez vojvođanskih Mađara na republičkim parlamentarnim izborima osvojio blizu 65.000 glasova, na pokrajinskim oko hiljadu manje, i da u Pokrajini nikada nisu imali ovoliko poslanika, osim ako se izuzmu izbori 2020. godine, u vreme kovida-19, kada opozicione stranke nisu učestvovale.

- Ovi rezultati daju nam pravo da pokrenemo ili budemo deo koalicionih sporazuma. Predsednik SNS-a više puta je rekao da prvo želi da razgovara sa Savezom vojvođanskih Mađara. Smatram da je to priznanje za SVM, ali i za zajednicu vojvođanskih Mađara. Priznanje da je SVM stabilna stranka, partija koja ima veliku podršku iza koje je kao jedan stala čitava mađarska zajednica u Vojvodini - kaže Pastor.

Prema njegovim rečima, prethodne godine potvrdile su opravdanost modela po kojem SVM zauzima pozicije državnih sekretara u pojedinim ministarstvima.

- To je dobro jer možemo da delujemo u radu više ministarstava, više poslova može da se uradi. Koalicioni dogovori daće odgovore na sva pitanja, nakon njih videćemo gde smo - naveo je Pastor.

Kada je reč o predstojećim lokalnim izborima koji treba da budu održani do početka leta, Pastor je rekao da će on i članovi SVM učiniti sve da postignu što bolje rezultate.

Komentarišući izbornu Skupštinu SVM, koja će biti održana 2. marta u Senti, on je rekao da će, ako ga članstvo kandiduje za predsednika SVM-a, prihvatiti tu funkciju, isto kao što će podržati svakog kandidata za koga se odluči zajednica.