AKTUELNO

Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da na konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o mandataru i formiranju nove vlade nije bilo reči o funkcijama koje bi eventualno mogle da pripadnu SVM, ali da ta stranka želi da bude deo vladajuće većine i nastavi saradnju da bi ostvarila svoj program.

- Cenimo odgovoran pristup predsednika, što na ovaj način pristupa razgovorima i nešto najprirodnije je bilo da se odazovemo na poziv predsednika Republike - rekao je pastor novinarima posle sastanka.

On je napomenuo da se promenila situacija u odnosu na ranije s obzirom na činjenicu da je do sada predsednik Republike bio ujedno i predsednik Srpske napredne stranke.

- To sada trenutno više nije tako i zato nije bilo reči o funkcijama - objasnio je Pastor i dodao da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, između ostalog i o međunarodnoj izložbi Ekspo 2027, i kako SVM vidi dalji razvoj Srbije i unutar Srbije AP Vojvodine.

On je dodao da su razgovarali o tome da svakako SVM želi da bude deo ovladajuće većine kao što je to bilo 2014. godine, te da žele da nastave saradnju da bi ostvarili svoj program.

- Za taj program smo dobili 65.000 glasova, odnosno 5000 glasova više nego što smo imali na prethodnim izborima, imamo mandat više u Narodnoj skupštini Republike Srbije i ostavili smo primerak nacrta koalicionog sporazuma koji smo mi sastavili i koji je usvojen na sednici Saveta Saveza Vojvođanskih Mađara - rekao je Pastor novinarima posle sastanka.

Prema njegovim rečima, to je dokument od deset i po stranica sa jednim prilogom o infrastrukturnim projektima i očekuje da se vrlo brzo nastave razgovori sa predsednikom Srpske napredne stranke.

Na pitanje koji nivo učešća u vlasti je za njih prihvatljiv, Pastor je rekao da o tome na sastanku nije bilo reči, ali je ponovio da je način na koji su bili predstavljeni prethodnih godina bio delotvoran za pripadnike mađarskog naroda u Srbiji.

- To je bilo na nivou državnih sekretara na republičkom nivou, a što se tiče Autonomne pokrajine Vojvodine, o tome ćemo tek posebno da razgovaramo. Nama je, kao i do sada, program najbitniji - poručio je Pastor.