AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik SNS Miloš Vučević obratili su se danas građanima na skupu liste "Srbija ne sme da stane" u Štark Areni u Beogradu.

17.57 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednika Vučića je pozdravio višeminutni aplauz desetina hiljada ljudi, i skandiranje "Aco Srbine", nakon čega se obratio.

Vučić se najpre svima zahvalio za sve godine, kao i ovo divno veče, i izvinjava se svima koji su ostali ispred Arene jer nije bilo mesta da uđu.

- Svi govornici su mnogo puta već pročitali i govorili o podacima, uspesima, imamo čime da se pohvalimo, ali razmišljajući o tome sa čim da počnem, krenuo sam od toga kako da sebe i svakoga od nas koji smo učestvovali u vlasti kritikujem za nešto što smo morali ipak drugačije - rekao je Vučić.

Foto: Privatna arhiva

Kako kaže, najglasniji su oni koji imaju najmanje problema, a najtiši su oni koji imaju mnogo muka a kojima je naša podrška i pomoć bila potrebna, a nismo im je uvek pružili.

- Moramo više da razgovaramo, da vidimo svakoga i da čujemo svakoga. Negde u svim problemima o kojima smo slušali, o Kosovu, Evropi i pritiscima, ekonomskom razvoju, ponekad bi našli malo opravdanje, ali ne mogu da nađem opravdanje za one ljude koji su imali mnogo više vremena a živeli su samo za sebe, sa svoje kancelarije i opštinski automobil i ništa više - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da smo morali mnogo više brige da pokažemo prema ljudima na koje retko obraćamo pažnju.

- Često su najglasniji oni koji imaju najmanje problema, a najtiši su oni koji imaju mnogo muka, a nismo im uvek pružili podršku. Pre nekoliko dana posetio sam Dejana i njegovu majku Slobodanku Pajović. Žive u kući od 12 kvadrata, majka je osam godina nepokretna. Nisu imali toalet, u tih 10 kvadrata su bili i kuhinja i drugi krevet - kaže Vučić.

Foto: Privatna arhiva

Kako kaže, te dve 2012. godine, pošto su se pitali zašto je Toma Nikolić tu, evo da im kažem da nikada nigde nije odlazio, uvek je bio i uvek će biti. Dodaje da će tako isto i on uvek biti uz SNS.

- Zahvaljujući onome što je on počeo smo ovde gde smo. Mi sada imamo veći broj ljudi koji se vraća u zemlju, to su istorijske stvari. I uvek se postavlja pitanje čime smo zaslužili poverenje naroda. Mi, za razliku od nekih drugih, ne vodimo politiku mržnje. Niste čuli večeras nijednu tešku reč o našim protivnicima. Pristojna Srbija hoće da gleda u budućnost - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da kampanja protivnika izgleda kao vic, i da samo kunu i proklinju upravo njega.

- Drago mi je što sam neka vrsta gromobrana za sve njihove napade. Dok god je tako, Srbija će ići napred. Ja ću pričati samo o jednom delu rezultata, i o onome što ćemo uraditi. Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja vodi samostalnu i nezavisnu politiku. Vi građani donosite odluke šta će Srbija da radi - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Vučić ističe da više niko ne može da nam zabrani da poštujemo junake sa Košara i mučenike iz Jasenovca.

- Niko ne može da nam zabrani da čuvamo naše nacionalne interese. Kada kažu da smo jedina zemlja u Evropi koja nije stajala u redu da ispunjava naloge nekog drugog. Onda kažu niste se uskladili. Pa nije moj posao da se uskladim sa vama, već sa narodom Srbije. I dok sam ja tu, Srbija će da vodi računa o sebi, o svojim građanima - rekao je predsednik.

Vučić kaže da građani i ne sanjaju kakve smo pritiske izdržali.

- Mi ne treba da mrzimo nikoga, već da imamo racionalan odnos. Znamo mi koliko su oni veliki i jaki. Ali mi imamo svoju zemlju i svoj narod. Za nas je to najlepša i najveća zemlja. Ne treba nam ništa tuđe, samo svoje ne damo nikome. To je naša Srbija, po tome se razlikujemo od onih pre nas - ističe Vučić.

Foto: Privatna arhiva

Predsednik dodaje da nismo zaboravili 1999. godinu, i da ćemo svake godine podsećati na ono što se dogodilo.

- Gledaćemo u budućnost, ali nećemo se stideti naše prošlosti. I skinućemo kapu pred svakim junakom koji je položio život na oltar otadžbine. I hoćemo da budemo vojno neutralni, da sami čuvamo svoju zemlju, nebo i građane - rekao je Vučić.

Kaže da ga kritikuju zbog toga ko su mu otac i majka, i da njegovi protivici sada tvrde da je Vučić ucenio građane Srbije.

- Kažu da sam ucenio građane, da ako ne pobedi lista Srbija ne sme da stane, ja neću biti predsednik. Pa zar nije mnogo lakše da ja budem predsednik ko god da pobedi. Ali ja neću to reći, za mene je Srbija sve, neću da vladam sa onima koji hoće da unište Srbiju.

Predsednik ističe da jedino što se čuje iz opozicije to kako hoće da prave tehničku vladu.

- Čekajte bre ljudi, jeste li izašli na izbore, da vidite šta narod hoće. Narod mora da ima budućnost, nije sve da sednete u fotelju i iživljavate se nad jednom porodicom - kaže Vučić.

Vučić ističe da neće praviti kombinacije, već da mu je jedino bitno šta kaže narod.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Samo jedan detalj. Zapamtili ste svi koliko smo bolnica napravili, škola. Idite u Sjenicu, da vidite školu od 12 miliona evra. Mnogo je takvih škola širom Srbije. 2012. godine u junu mesecu na računu Srbije je bilo svega 70 miliona evra. Samo 10 dana posle toga trebalo je platiti 350 miliona za penzije. Dakle nismo ni za penzije imali. A danas na računu, u ovom trenutku, imamo 5 milijardi evra na računu! Pa pogledajte ko je pravi domaćin - rekao je predsednik.

Vučić ističe da će biti mnogo teško, da je pred celim svetom izborna godina.

- Biće veliki pritisci oko Kosova i Metohije. Ja ću da vas podsetim na slučaj Banjska, i samo se setite kako su svi reagovali na političkoj sceni Srbije. U jednom danu okrenuli su leđa srpskom rodu, i krenuli da optužuju srpskog predsednika. Jedino znaju je da optužuju Srbiju. Teški su trenuci na KiM, ali mi nikada nećemo okrenuti leđa od njih. Pozdrav našoj braći, uvek ćemo biti sa njima.

Vučić kaže da su u Beogradu učinjene velike stvari, i zahvalio se gradonačelniku Šapiću.

- Pričaju da će da pobede u Beogradu. A šta je to što su oni uradili? Osim zmijarnika i mesta za narkomane. Hvale se jednim mostom, a mi smo napravili tri. Konačno će Beograd dobiti metro. Ali, oni opet kažu, mi smo mnogo pametni. A pogledate, pa vidite da su bili najgori đaci. Kada koriste drogu, onda je Vučić kriv za to. Sve što pomisle da kažu je samo uvreda - rekao je Vučić.

Predsednik dodaje da je pre četiri, pet meseci, po istraživanjima, opozicija bila 8 odsto ispred SNS u Beogradu.

- Sada smo mi oko četiri odsto ispred njih. Zato morate da obiđete svaku zgradu. Na kraju kažu, oni će da se ujedine. Da se ujedine u mržnji jedino, pošto ne znaju ništa da urade. Izbori nisu igra, država nije igračka. Kada sam govorio da bi se svi oni ujedine, niko mi nije verovao. A sada vidite da su dobili naređenje da se ujedine - istakao je Vučić.

Kaže da je potrebno da lista "Srbija ne sme da stane" mora da pobedi ubedljivije nego ikada.

- Uz vašu energiju i snagu, vi ste snaga Srbije. Bez vas, mi nismo ništa. Na noge Arena, hajmo svi, za pobedu! Za pobedu 17. decembra, za najveću pobedu. 50 odsto moramo da dobijemo, da ih pobedimo da Srbija ima budućnost. Naredne četiri godine su najvažnije. Sve najbolje želim vašim porodicama, a u nedelju 17. da slavi pristojna, normalna, naša Srbija. Živela Srbija, beskrajno vam hvala - zaključio je predsednik.

17.49 - Obraćanje Aleksandra Šapića

Prvi na listi Beograd ne sme da stane Aleksandar Šapić kaže da su se Srbija i Beograd razvili u prethodnih 12 godina.

- Samo zlonameran čovek ne vidi bulevare, škole, vrtiće, Prokop, Beograd na vodi. Samo onaj koji ne želi da vidi ne vidi koliko su Beograd i Srbija danas drugačiji i stabilniji, perspektivniji. Mnogi se vraćaju iz inostranstva, dolaze mladi ljudi, otvaraju se nove firme - kaže Šapić.

Često su puna usta političkim protivnicima o školama i vrtićima, kaže on.

- Šta ćemo učiti decu u vrtićima ako oni preuzmu Beograd. Da bata i seka nisu bata i seka, već dete 1 i dete 2. Da nema mame i tate, već roditelja 1 i 2. Hoćemo ih učiti da je srpski narod genocidan. Hoćemo li da ih učimo da treba da zatvorimo odnose sa našom pravoslavnom braćom sa istoka. Hoćemo li ih učiti da KiM nisu deo Srbije - kazao je on.

Foto: Tanjug /VLADIMIR ŠPORČIĆ

Dok mi vodimo Beograd i Srbiju, Kosovo i Metohija su uvek deo Srbije, kazao je Šapić.

- Kako mi možemo da ulazimo u Evropu, kada smo njen deo, krvlju su je branili naši đedovi. Nema šta mi da ulazimo, mi smo deo nje i kreiramo njene vrednosti. Situacija u kojoj se danas nalazi Srbija je izuzetno teška. Kako zbog geopolitičkih dešavanja, tako i zbog onoga što su uradili oni koji su nas vodili prethodne generacije - kaže Šapić.

Ističe da dobro zna koliko važnu ulogu predsednik Vučić ima, da je stalno između čekića i nakovnja, i da i pored svega vodi državu putem prosperiteta.

- I zato poštovani predsedniče, ja vam verujem, i narod vam veruje. Vodite nas u sigurnu budućnost, zato što ne smemo da stanemo. Živeo Beograd, živela Srbija - zaključio je Šapić.

17.42 - Lazar Ristovski govori u Areni

Proslavljeni glumac Lazar Ristovski kaže da je pre 10 godina bio jedan od retkih glumaca koji je podržavao Vučića, a danas ga podržava velika većina umetnika i akademika.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Nema sumnje da je predsednik opravdao naša očekivanja. Mnoge moje kolege podržavaju Vučića, ali ne smeju javno da se oglase, zato što im preti hajka opozicionara - kaže on.

Ristovski ističe da kada pljačkaši države hoće da vode državu, onda je jasno da je vrag odneo šalu.

- Pa sada izaberite, da li želite da elitni samozvanci vode našu državu. Svima je jasno da smo već pobedili, u kulturi, u predanom radu. Ko će pobediti na izborima 17. decembra - kaže glumac.

Poručuje da moramo učiti od navijača Zvezde i Partizana u košarci kako se voli svoj klub, i da tako moramo voleti i državu.

Foto: TV VESTI Printscreen

- Mi ne delimo narod na ljude i domaće životinje. A vama koji ste ljuti, poručujem da budete malo mekši, malo bogobojažljiviji. Bojte se Boga, priključite nam se za dobrobit Srbije. Svima poručujem da u osnovi svakog velikog postignuća mora da postoji vedar duh i predan rad. Zato osmeh na lice, malim ljudima kakvi smo svi mi ovde, ne sme biti oduzeto pravo da sanja velike snove - kazao je Ristovski.

On ističe da je Vučić državnik zahvaljujući kome Srbija neće stati.

17.38 - Obraćanje Tatjane Macure

Nezavisna kandidatkinja sa liste Srbija ne sme da stane Tatjana Macura rekla je da je porodica stub našeg društva i naše Srbije.

- Za prvo dete porodice računaju na 366.000 dinara podrške. Parovima koji imaju poteškoće država omogućava neograničen broj pokušaja da dobiju prvo dete. Ne grade se samo putevi, već i ono manje vidljivo golim okom - to je dobra poslovna klima - kaže Macura.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Ona podseća da će država od 1. januara izaći u susret svima koji ulaze u preduzetničke vode, otpisujući 50 odsto svih troškova.

- Većinu radnji čine mali, porodični biznisi. Ovu listu čine ljudi kojima je svaki život važan. Ljudi koji znaju da odrede prioritete. Podržite listu Aleksadnar Vučić - Srbija ne sme da stane na izborima, i budite sigurni da ćemo nastaviti put uspeha - kazala je Macura.

17.30 - Obraćanje Tomislava Nikolića

Osnivač SNS Tomislav Nikolić rekao je da Srbija mora da nastavi kao i do sada, do pobede.

- Srbija ne sme da stane. Sve osim pobede SNS je kockanje sa sudbinom Srbije. Kada smo pobedili 2012 godine, polažući zakletvu, rekao sam da želim Srbiju ujedinjenu u borbi za bolji život, kuću koja ima vrata i na istoku i zapadu.

Nikolić je dodao da želi Srbiju oslobođenu od straha od sutrašnjice, i da želi Srbiju članicu EU, ali da se nikada nećemo odreći suvereniteta i Kosova i Metohije.

- Vi niste odstupili ni od jedne ideje koja me je vodila u politici. Izlagali su podsmehu moje tvrdnje da će nas EU staviti pred izbor. Danas je taj zahtev jasno pred vama, čak je i izrečen ultimativno, da se odreknemo Rusije. Znam da nećete popustiti. U vas gledaju naši preci, od vas zavisti budućnost naše dece.

Tomislav Nikolić kaže da Vučića voli kao da je iz njegove kuće.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Slušajte ga uvek, ne dozvolite da vas pokolebaju neprijatelji. On zna više od drugih. Budite jedna porodica - poručio je on.

Stariji sam od većine, i govorim vam od srca, kazao je Nikolić.

17.24 - Obraćanje doktorke Svetlane Vujović

Direktorka Klinike za endokrinologiju KC Srbije Svetlana Vujović podsetila je na veliki broj izgrađenih bolnica.

- Zamislite parove koji 20 ili 30 godina nemaju bebu, i bore se. A bez dece nema Srbije. Zahvaljujući predsedniku Vučiću, osnovan je nacionalni centar u kom ispitujemo uzroke zašto neko nema bebu - kazala je doktorka Vujović.

Ona kaže da svako ko živi u Srbiji može da ima decu zahvaljujući najsavremenijoj medicini.

- Šta treba Srbija da radi? Upravo ovo sada. Šta ćemo sa ljudima u srednjem životnom dobu. Oni imaju aparate na svetskom nivou. Od svih vas očekujemo da uz savršeno zdravlje doprinesemo Srbiji. Srbija je najlepše mesto za život, i zato ćemo glasati za listu Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane - kazala je doktorka Vujović.

Foto: Privatna arhiva

17.15 - Obraćanje predsednika SNS Miloša Vučevića

Predsednik SNS i prvi na listi "Srbija ne sme da stane", Miloš Vučević, rekao je da u nedelju 17. decembra, pred gađanima su važni, sudbonosni izbori, ali kako dodaje, u isto vreme su i laki i jednostavni.

- Pred građanima će biti oni koji su opljačkali celokupnu našu privredu i uništili sve što smo stvarali decenijama, oni koji su nas osramotili u inostranstvu i koji su zbog sopstvene gramzivosti ukrali budućnost naše dece - rekao je Vučević.

Kako kaže, oni žele da Srbija opet stane, da svima bude gore i teže, samo da bi njima bilo bolje.

- Sa druge strane imate samo jednu listu. Samo jednu politiku, samo jedan odgovor, na tu pogubnu politiku koja je upopastila Srbiju do 2012. Imate nas, imate listu "Srbija ne sme da stane". To je najsnažniji motor napretka Srbije, najsnažnija brana da se Srbija ne vrati u period beznađa, poraza, siromašenja i pljačkanja - rekao je Vučević.

Foto: Privatna arhiva

Kako kaže, pobednička lista je lista "Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane".

- Kažu da će da sastave nekakvu vladu od njihovih lista, pa oni bi mogli samo da se dogovore oko plena i oko pljačke vlade - rekao je Vučević i dodao da bi ih vratili opet u godine kada smo gubili.

Baš zato, dodaje, Srbija ne sme da stane, jer kako dodaje, naš narod ima pravo na državu, na slobodu, na mir, na političku stabilnost, na bolji život i budućnost.

- Stoga mi imamo jasan cilj i čistog srca izlazimo pred građane, tražimo podršku da ostvarimo te ciljeve. Želimo Srbiju koja se ne stidi svog istorijskog, nacionalnog dnk i kulturnog nasleđa - rekao je Vučević.

Foto: Privatna arhiva

Kako kaže, za te vrednosti vredi živeti, boriti se i raditi. Dodaje da će dati i posednji atom snage da ih zajednički ostvare.

- 17. decembra olovke u ruke, idemo da glasamo, da pobedimo. Imamo samo jednu opciju, samo jednu listu "Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane" . Do konačne pobede, živeli - rekao je Vučević.

17.09 - Počeo skup liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane

"Intoniranjem himne Bože pravde počeo je veliki skup u Areni, nakon dolaska predsednika Vučića.

Foto: TV VESTI Printscreen

17.07 - Vučić stigao u Arenu

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je u Arenu, gde su ga pozdravile desetine hiljada građana povicima "Aco Srbine" i aplauzom.

Foto: TV VESTI Printscreen

16.41 - Ogroman broj ljudi i dalje ispred Arene

Iako je Arena već puna ljudi, hiljade ostalje ispred u iščekivanju početka skupa.

U samoj Areni je sve spremno za početak skupa, i emitovan je kratak promo film u kom su prikazane lepote naše zemlje.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

16.33 - "Aco Srbine" odjekuje sa tribina

Dok desetine hiljada ljudi iščekuju Vučića, sa tribina odjekuje "Aco Srbine".

Čini se da najbolja atmosfera vlada u delu gde su Novosađani. Iza transparenta "Novi Sad za Vučića", oni su mahali stranačkim zastavama i uzvikivali "Aco Srbine.

Video: Foto/I. Petrović

16.21 - Predstavnici SNS i nestranačke ličnosti stigle na skup

Predstavnici SNS među kojima su i Maja Gojković, Tomislav Nikolić, Vladimir Đukanović, Petar Petković, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Jelena Tanasković, Aleksandar Martinović, Nebojša Bakarec, Boško Ničić, Dejan Ristić, i mnogi drugi.

Stigle su i glumice Suzana Mančić i Lidija Vukićević.

Foto: Foto/I. Petrović

16.08 - Ana Brnabić stigla na skup

Premijerka Ana Brnabić stigla je na skup u Areni koja se konstantno puni ljudima.

Ona je razgovarala sa građanima i članovima stranke u iščekivanju obraćanja predsednika Vučića i predsednika SNS Miloša Vučevića.

Milenko Jovanov je pred početak skupa rekao da očekuje od građana da veruju svojim očima.

Foto: Foto/I. Petrović

- Da vide rezultate, da se Srbija zaista promenila na bolje. Zaista vidimo sve što je urađeno, i želim da građani podrže borbu za Srbiju. Za nezavisnu Srbiju koja sama donosi svoje odluke - rekao je Jovanov.

15.50 - Arena se popunjava ljudima

Iako je miting zakazan tek za 17 časova, Arena se već puni ljudima koji su došli da iskažu podršku listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

Među prisutnima su i akademici, glumci, sportisti i druge javne ličnosti.

Foto: prinstcreen TV VESTI

Košarkaška legenda Željko Rebrača je rekao da želi da podrži politiku Aleksandra Vučića, i ističe da su vidljivi rezultati.

Video: Foto/I. Petrović

Foto: Foto/I. Petrović

- Srbija je za ovih 11 godina izuzetno napredovala. To se odlično vidi i u sferi sporta, po izgrađenim stadionima, terenima, nacionalnim penzijama i po uspesima na najvećim takmičenjima - kazao je Rebrača, i dodao da je cilj da se još više ulaže u klince i mlade sportiste.

Foto: Foto/I. Petrović

Video: Foto/I. Petrović

15.45 - Sat i po vremena pre početka već gužva ispred Arene

Ispred Arene u Beogradu već se okupljaju građani koji su došli da podrže listu "Srbija ne sme da stane".

Autor: