AKTUELNO

Ona i njena fondacija su mnogo učinile za našu zemlju.

Među putnicima koji su poginuli u avionu koji se rano jutros srušio u Crno more bila je i Jelisaveta Glinka, poznata ruska aktivistkinja, lekar i direktorka fonda "Pravedna pomoć".

Ona je, kako se navodi na sajtu ove organizacije, krenula u Siriju da odnese humanitarnu pomoć.

Primarno, cilj fonda bio je da obezbedi palijativno zbrinjavanje pacijenata obolelih od raka, ali je kasnije proširio obim svojih aktivnosti. Trenutno, glavni zadatak organizacije je da pomogne beskućnicima, teško obolelima, kao i penzionerima i invalidima u teškoj materijalnoj situaciji.

Biografija

Jelisaveta Glinkova rođena je 20. februara 1962. godine u Moskvi. Diplomirala je medicinu 1986. godine u Moskvi. Iste godine udala se za američkog advokata ruskog porekla Gleba Glinku i preselila u SAD gde je nastavila školovanje i 1991. godine završila specijalizaciju u oblasti palijativnog zbrinjavanja (briga za smrtno bolesne). Jedno vreme živela je i u Kijevu, da bi se potom 2007. godine vratila u Moskvu kada je i osnovala fond "Pravedna pomoć".

Glinkova je, kao direktor fonda, poslednjih godina, tokom vojnih okršaja u Ukrajini, putovala u Lugansk i Donjeck, kako bi pomogla smrtno obolelim pacijentima. Takođe, od 2015. godine nekoliko puta je posetila Siriju u sklopu aktivnosti fonda, a bila je angažovana u distribuciji lekova i isporuci humanitarne pomoći u ovoj zemlji.

Ogranci fonda "Pravedna pomoć" deluju i u Jermeniji i Srbiji, zbog čega je zadužila mnoge u našoj zemlji.

Jelisavetu Glinkovu je početkom decembra odlikovao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Iz braka sa Glebom Glinkom doktorka Jelisaveta ima dva sina.

S.A.

#Avion

#Jelisaveta Glinka

#Nesreća

#Tragedija

'