AKTUELNO

Jadranka Joksimoći u Luksemburgu predstavlja našu zemlju, a otvaraju se poglavlja 29 i 7

Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije, danas će u Luksemburgu predstavljati Srbiju na Šestoj međuvladinoj konferenciji, i drugoj tokom malteškog presedavanja Evropskoj uniji, na kojoj će biti otvorena dva poglavlja 29 - Carinska unija i 7 - Pravo intelektualne svojine.

Posle Međuvladine konferencije, koja će početi u 19:30 sati, u 20:30 biće održana konferencija za novinare na kojoj će - pored ministarke Jadranke Joksimović, govoriti predstavnici Evropske komisije i Malte, kao države koja predsedava Unijom.

Vladina Kancelarija za saradnju s medijima saop[tila je da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupanja otvorila osam poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Joksimovićeva je ranije za Pink izjavila da otvaranjem još dva poglavlja u pregovorima sa EU Srbija šalje poruku da je stabilna zemlja koja sprovodi reforme u raznim oblastima. Ministarka je naglasila  da se otvaraju dva veoma važna poglavlja.

Foto: Printscreen

Intelektualna svojina, kako kaže, odnosi se na autorska i srodna prava i prava industrijske svojine, borbu protiv piraterije, zaštitu potrošacaca, oznake geografskog porekla, brendiranje robe, bolje pozicioniranje naših kompanija.

- To su važne stvari posebno za ljude iz kulture, inovacija, nauke - naglasila je Joksimović. Poglavlje koje se odnosi na carinsku uniju, dodala je, važno je za čitavu privredu jer to znači da će Srbija, ispunjavajući standarde iz ove oblasti u momentu kada postane članica EU primenjivati nesmetano kretanje roba unutar EU, a prema robi iz trećih zemalja primenjivaće iste carine i kvote kao EU.

- Zadovoljna sam što idemo u reformska, tehnička poglavlja koja pokazuju da se reforme sprovode u različitim oblastima. To su konkretna poglavlja koja će naši građani i privreda osetiti kroz proces usklađivanja. Kada menjate zakonodavstvo menjate i pravila ponašanja - rekla je Joksimović.

Joksimovićeva kaže da Srbija ima solidan tempo što se tiče otvaranja pregovaračkih poglavlja i dodaje da su pripremljene dodatne pregovaračke pozicije za koje očekuje da će biti otvorene do kraja godine, tokom estonskog predsedavanja.

#EU

#Jadranka Joksimović

#Poglavlje

#Srbija

'