AKTUELNO

Mladić inače trenira kik-boks.

Učenik drugog razreda Srednje tehničke škole u Mladenovcu V. P. (16) pretukao je u sredu na času Vesnu R., nastavnicu elektrotehnike u ovoj školi. Mladić, koji inače trenira kik-boks, na početku časa ustao je sa svog mesta, prišao nastavnici i iz čista mira bez ikakve rasprave udario joj jak šamar, a zatim pobegao iz škole!

Kada ga je policija uhvatila i pitala ga zašto je to uradio, V. P. je rekao: "Nemam pojma, tako mi došlo". Protiv njega je podignuta prekršajna prijava, a momentalno je pokrenut postupak za isključenje iz škole.

Nastavnica u šoku

Prema rečima direktorke škole Snežane Blagojević, do incidenta je došlo u sredu po podne na početku petog časa.

- Profesorka je potresena i uznemirena jer joj se nikada nije dogodilo ovako nešto. Žena je ušla na nastavu, sela za katedru i samo što je otvorila dnevnik da upiše peti čas, V. P. joj je prišao i iz čista mira lupio šamar, nakon čega je pobegao iz škole. Odmah smo alarmirali pedagošku službu, roditelje, ali i policiju, jer je ovo nasilje i napad na službeno lice - objašnjava Blagojevićeva.

- Ne mogu da kažem da je V. P. bio cvećka, jer do sada ima 19 neopravdanih, a zbog nediscipline i dvojku iz vladanja. Ne može da se pronađe nijedna olakšavajuća okolnost za ono što je uradio, pa smo pokrenuli postupak za izbacivanje iz škole - ističe direktorka tehničke škole.

Ministarstvo odmah reagovalo

U Ministarstvu prosvete kažu za Informer da je u školi odmah organizovan sastanak Tima za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, a obavešteni su i roditelji učenika o svemu što se dogodilo. - Škola je slučaj prijavila policiji i Centru za socijalni rad, jer je dete maloletno. Tim za zaštitu je organizovao sastanak da bi se pokrenuo vaspitno-disciplinski postupak i sačinio operativni plan zaštite, međutim otac deteta je podneo zahtev školi za ispisivanje učenika iz škole i škola je napisala ispisnicu. U takvim situacijama prestaje nadležnost ministarstva, a dalje korake mogu da preduzimaju policija i tužilaštvo - kažu u Ministarstvu prosvete.

U mladenovačkoj policiji, protiv maloletnog dečaka V. P. biće podneta prekršajna prijava.

- U ovom slučaju nema elemenata krivičnog dela, pa će biti napisana samo prekršajna prijava. I profesorka i dečak juče su davali izjave. Profesorka je objasnila da nikada nije imala problem sa V. P. niti su ulazili u sukob, pa ne može ni da nasluti zašto ju je udario. Sve to je potvrdio i maloletni učenik koji je na pitanje zašto je lupio šamar profesorki odgovorio: "Nemam pojma šta mi bi, tako mi došlo." Prilikom uviđaja đaci u ovoj školi uopšte nisu bili iznenađeni, jer kažu da je V. P. inače poznat po lošem ponašanju, trenira kik-boks, krupan je za svoje godine, pa se zbog toga i bahato ponaša - otkriva naš izvor blizak istrazi.

Ispitati motive

Incident koji se dogodio u mladenovačkoj Tehničkoj školi potresao je i sve prosvetne stručnjake, koji smatraju da se bahati odnos učenika prema nastavnicima mora sankcionisati. Školski psiholog Biljana Lajović kaže za Informer da je ovakvo ponašanje učenika prosto nedopustivo.

- U ovakvim situacijama mora da se ispita razlog za nasilničko ponašanje, odnos dečaka prema svojoj okolini, ali i odnos porodice prema dečaku. Svakako nadležne službe će doneti odluku i ovaj problem ispitati do najsitnijih detalja - naglašava Lajovićeva.

N. Petričević

#Nasilje

#Nastanvica

#učenik

#škola

'