AKTUELNO

Mlada majka Marica Mihajlović preživela je pravi pakao i to na dan koji je trebalo da joj bude najsrećniji u životu. Prošlo je već 7 dana od termina kada je trebalo da se porodi sa drugim detetom, ćerkicom, pa su doktori Opšte bolnice Sremska Mitrovica rešili da stvar uzmu u svoje ruke, piše Republika.

Marica je u bolnicu primljena 11. januara, bez bolova, jer je nedelju dana premašila termin porođaja. Do tada je trudnoća bila uredna, a beba lepo napredovala, piše ovaj portal.

Kako dalje navode u tekstu, nakon vizite i pregleda 12. januara, doktori odlučuju da je upute u salu za porođaj i da joj uključe indukciju kako bi se izazvale kontrakcije i porođaj ubzao. Međutim, tada i počinju porblemi, budući da se ni satim nakon toga apsolutno ništa nije dešavalo. Na smeni je u tom trenutku dr Marko Maksimović, ginekolog-akušer ove bolnice. - Sestrice su videle da ne mogu prirodno da se porodim. On je rekao da će mi uraditi carski rez u 17 sati, ali ja sam ga čekala još sat dok se nije pojavio. I tada mu sestre kažu da se ne dešava ništa, da ne mogu da se otvorim, ali je on insistirao da se sve nastavi "svojim tokom". Beba je bila mnogo visoko i nije mogla da se spusti u karlicu, a ja sam se otvarala presporo, otprilike pola centimetra na sat - vidno potresena priča majka bebe za Republiku.

Foto: Unsplash.com

Ovaj portal piše da je nakon sati mučenja na porođajnom stolu da na svet donese svoju devojčicu, Marica doživljava još jedan hladan tuš - jezivo akušersko nasilje od strane pomenutog doktora.

- Stavio mi je ruku na usta, uvrtao ruke, pretio mi je da će mi izbiti zube - rekla je neutešna Marica i dodala:

- Vređao me je i po nacionalnoj onovi, a rekao mi je i da će me udari i da ću imati dve lobanje.

Beba se zaglavila, majka izgubila svest

Kako je dalje kroz suze pričala dvadesetsedmogodišnja majka, piše ovaj portal, doktor je potom "skočio na stomak" i pokušao da izgura bebu, ali se ona zaglavila u porođajnom kanalu.

- Ja sam u tom trenutku izgubila svest i dobijala sam kiseonik, a beba je ostala zaglavljena. Meni je od tog pritiska slomljeno rebro, a beba se ukakila i udahnula je mekonijum. Mogla je da udahne, ali nije mogla da izdahne vazduh i srce joj je stalo u 23.05 - ispričala je za Republiku.

Foto: Pixabay.com

Bebu uspevaju da povrate, priključuju je na aprate i odvoze je istog trenutka iz porođajne sale odakle se hitno upućuje u bolnicu u Novom Sadu. Ipak, sutradan u 6 ujutru Marica dobija poziv da je beba preminula.

Nakon ovog događaja koji je ova mlada majka doživela rekla je i da joj se bolnica zvanično nije obratila, a da papirologiju iz Novog Sada još uvek čeka.

- Ne, doktor se nije pojavio. Posle porođaja ja njega uopšte nisam videla - drhtavim glasom govori.

Unutrašnji nadzor u bolnici Kako pišu, ovaj portal kontaktirao je sa Opštom bolnicom Sremska Mitrovica pre koje smo pokušali da stupimo u kontakt i sa doktorom Maksimovićem, ali kontakt nismo dobili. Opšta Sremska Mitrovica oglasila se i njihov odgovor prenosimo u celosti: - U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica sprovodi se unutrašnji nadzor povodom događaja koji ste nam preneli, obaveštena je zdravstvena inspekcija, i po obavljenim postupcima, a vezanim za navedeni događaj, bićete obavešteni. -