AKTUELNO

Radiolog sa Instituta za majku i dete u ponedeljak je na sudu svedočila o stanju u kom je primljen Radenko Nikodinović.

Dr Nada Zlatar, radiolog sa Instituta za majku i dete svedočila je na sudu u Loznici po pitanju smrti dečaka Radenka Nikodinovića koji je 8. oktobra umro od gasne gangrene.

- Mali Radenko došao je na Institut  u katastrofalnom stanju, a kada smo mu napipali ranu, jasno smo čuli kako ispod nje šušti i pucketa gas od gangrene - izjavila je doktorka.

Stravična povreda

Doktorka Zlatar je na saslušanju do detalja opisala u kakvom je stanju bio mali Radenko kada je u četvrtak, 6. oktobra, primljen na Institut.

- Dečak je doveden u katastrofalnom stanju i praktično nije bilo šanse da ga spasemo. Bio je malaksao, sa visokom temperaturom i otečenom rukom. Doduše, imao je osećaj u ruci, što nam je još davalo kakvu-takvu nadu. Međutim, kada smo mu skinuli gips, naišli smo na ranu kakva se retko viđa. Bilo je strašno! U trenutku kada smo mu napipali mesto povrede po površini, ispod kože se jasno čulo kako šušti i pucketa gas koji se tu nakupio posle bakterijske infekcije. Bilo je očigledno da je u pitanju gasna gangrena koja se već raširila i da tu malo toga može da se uradi. Čak i da mu je amputirana ruka, teško da bi preživeo - rekla je dr Zlatar na saslušanju u lozničkom tužilaštvu.

Milan Nikodinović, otac malog Radenka, rekao je da je upoznat sa iskazom doktorke Zlatar i njenih kolega sa Instituta i da je posle onoga što je čuo uveren da oni nimalo nisu krivi za smrt njegovog sina.

- Video sam da su lekari sa Instituta bili vidno potreseni na saslušanju, nisu mogli da veruju u kakvom stanju su im doktori iz Loznice poslali mog sina. Verujem onome što je rekla doktorka Zlatar, ona je radiolog, radila je snimak Radenkove ruke i sasvim sigurno je imala tačan uvid u stanje povrede. Posle svega, sada sam poprilično siguran da on ne bi preživeo i da su mu amputirali ruku - rekao nam je Milan Nikodinović.

Hronologija događaja

2. oktobar: Radenka posle otvorenog preloma podlaktice pregledao dr Dobrivoje Bojanić i stavio mu gips 6. oktobar: Pošto se dečaku u međuvremenu inficirala rana, odlučeno je da se pošalje u Beograd na Institut za majku i dete. 7. oktobar: Dan posle prijema, na Institutu odlučuju da Radenka leče u hiperbaričnoj komori i da mu ne amputiraju ruku 8. oktobar: Radenko umire od gasne gangrene u subotu ujutru u 9.45

Roditelji uvereni da će "istina izaći na videlo"

Radenkov otac kaže da je zadovoljan kako se istraga sprovodi, da je siguran da će na kraju istina izaći na videlo i da će krivci odgovarati.

- Istraga se vodi detaljno i pažljivo, bez laži i prevare, jer je situacija zaista teška, posebno što je u pitanju jedan dečiji život. U ponedeljak je saslušan ostatak lekara iz Beograda, a 2. decembra, pred tužilaštvom će se naći i moja sestra, koja je čuvala Radenka kada je pao, kao i komšinica kod koje se igrao. Prema dosadašnjim informacijama, poslednje saslušanje biće 16. decembra - dodaje Nikodinović.

J. Stanković

#Loznica

#Radenko Nikodinović

#Smrt

#Sud

'