AKTUELNO

Sedmoro ljudi, koji su preživeli masakr u Malom Orašju i Duboni, kada je Uroš Blažić (20), 4. maja ove godine, rafalima iz "kalašnjikova", ubio osmoro mladića i devojku, biće ispitani tokom ove nedelje u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu. O detaljima zločina i jezivoj noći kada su izgubili svoje najmilije, juče su govorili očevi. Jednom od njih sin je ubijen, a drugom teško ranjen.

Istraga o masovnom ubistvu ušla je u drugi mesec. Do sada su ispitana 22 svedoka, a među njima su i oni koji su preživeli masakr, kao i očevici. Više očevidaca, ali i taksista i žena, koje je Uroš Blažić oteo tokom bekstva od policije, dobili su status oštećenih.

Takođe, počela su ispitivanja i članova porodica nastradalih. Zasada, tužioci na spisku imaju oko 50 imena koje treba da saslušaju. To, međutim, ne znači da ih neće biti i više do kraja istrage.

Tokom prvih mesec dana istrage, po naredbama tužilaštva, završena su i DNK veštačenja bioloških tragova, kao i balističke i fizičko-hemijske analize vatrenog oružja, kojim je počinjen zločin, ali i onog zaplenjenog u objektima, koje je koristio osumnjičeni Blažić. Takođe, veštačeni su i municija i eksplozivna sredstva. U toku su još neke analize, a biće naložene i nove, kažu u Tužilaštvu.

Foto: Pixabay.com, Privatna arhiva, Univerzum HD Media

Prema najavama iz istrage, uskoro se očekuje nalaz sudskih veštaka kada je reč o mentalnom zdravlju Uroša Blažića, osumnjičenog za osmostruko ubistvo i ranjavanje dvanaestoro ljudi. On je trenutno na Neuropsihijatrijskom odeljenju bolnice u Centralnom zatvoru u Beogradu, gde se procenjuje da li je bio uračunljiv u trenutku izvršenja krivičnog dela, ali i njegovo kompletno psihičko stanje.

Odakle oružje u kući?

U pritvoru je i R. B., otac osumnjičenog Uroša Blažića. Njemu ova mera ističe krajem nedelje. Očekuje se nova odluka da li će mu pritvor biti produžen ili ukinut. R. B je uhapšen 11. maja i tereti se za nezakonito posedovanje oružja. Osnovno pitanje koje tužioci imaju za oca osumnjičenog masovnog ubice jeste odakle oružje u njegovoj kući. On je nakon hapšenja tvrdio da ne zna ništa o oružju i municiji koja je pronađena u porodičnoj kući u Duboni.

Viši sud u Smederevu, na zahtev Tužilaštva, produžio je prošlog petka za još 30 dana Blažiću pritvor.

On se tereti da je u noći 4. i 5. maja, prvo u Malom Orašju, pa potom i u Duboni, iz automatskog oružja ubio osmoro mladih, a dvanaest teško ranio. Najmlađa žrtva imala je 15, a najstarija 25 godina. Na saslušanju je priznao zločin, potvrdio da nije poznavao ljude u koje je pucao, i da ih je ubio iz osvete, "jer su ružno govorili o njegovoj porodici i njemu", ali i kako bi "zaplašio stanovništvo ovih sela".

Foto: Printscreen YouTube/@MUPRepublikeSrbijeRS

Tužilaštvo intenzivno sprovodi istragu o poreklu oružja kojim je počinjen zločin. Istražuje se i ono koje je pronađeno kod njegovog oca, ali i ujaka Gorana G. iz okoline Kragujevca, kod koga se Uroš Blažić krio nakon masakra.

Autor: