AKTUELNO

Krvavi slomljeni nož u podrumu kuće Volšovih, krvavi tepih i ljudsko tkivo nađeno na testeri skrivenoj među đubretom deponije Pibodi - to su jedini materijalni tragovi koji bostonski istražitelji imaju, a koji mogu sadržati DNK ostatke Ane Volš Ljubičić, Srpkinje iz gradića Kohaset, Masačusets, kojoj se 1. januara gubi svaki trag.

Njen slučaj već 12 dana zaokuplja američku i srpski javnost. Zvanično se i dalje vodi kao nestala, ali istražitelji koji se bave slučajem Ane Volš gotovo da više ne uzimaju u razmatranje tu mogućnost. Majka troje dece, žena uspešna u poslu u kojem je uživala, nije imala nijedan jedini razlog da pobegne od svog života. Ostaje ona gora mogućnost - da je ubijena. Ključno pitanje je: Može li ovaj slučaj da bude rešen i može li evenualni ubica da odgovora čak i ako Ana nikada ne bude pronađena?

Svi tragovi u potrazi za ubicom vode do njenog supruga Brajana. Kašnjenje u prijavljivanju nestanka, lažne izjave, ometanje istrage, kupovina sredstava za čišćenje, pretraga u guglu pod naslovom "kako se rešiti tela žene od 50 kilograma", uz kriminalnu prošlost (i sadašnjost) i bekgaund čoveka koji se lečio na psihijatrijskoj klinici nepogrešivo od Brajana Volša stvaraju profil osumnjičenog. Međutim, zakon traži jače dokaze. Oni, i ako postoje, za sada ne povezuju Brajana, zločin i Anu u jednu priču. Brajan je trenutno u zatvoru samo zbog ometanja istrage.

Zbog toga istražitelji uporno istražuju svako đubrište i svaku deponiju gde bi eventualni ubica mogao ukloniti tragove. U podrumu kuće Volšovih otkriven je krvavi, oštećeni nož. Na deponiji Pibodi, pored krvavih kesa, sekire i tepiha, nađena je i testera sa tragovima ljudskog tkiva. Forenzika tek treba da pokaže kome pripadaju, očekuju se rezultati analize. Paralelno, traga se i na ostalim mestima gde se Brajan Volš kretao. On je snimljen pored đubrišta prodavnice pića Svampskot na dan navodnog nestanka njegove supruge, međutim, istražitelji na tom mestu nisu pronašli ništa sumnjivo.

Posebnu pažnju izaziva pogon za preradu otpada u električnu energiju SEMASS koji se nalazi u blizini Kohaseta. Kada neki predmet tamo završi, a tamo završi svo đubre iz Bostona i okoline, istog dana isčezne svaki materijalni trag o njemu. Ukoliko je Ana ubijena i tamo bačeno njeno telo ili delove tela, oni nikad neće biti pronađeni.

Ipak, bostonski mediji pišu da krivac, a u većini analiza iza ove reči stoji ime Brajan Volša, može da završi na dugogodišnjoj robiji i ako Anino telo nikada ne bude pronađeno. Bivši državni tužialac Brajan Keli kaže da dve stvari idu u korist istrazi, a protiv supruga Ane Volš. Prvi faktor je porota, a drugi - vreme.

- Brajan Volš nije savršeni kriminalac. Guglao je kako da raskomada ženu, u njegovim podrumu je nađen krvav nož, kupovao je sumnjiva sredstava za čišćenje, laga o istrazi... Sve to će u glavi porote sklopiti sasvim jasnu sliku. Gotovo da nema slabog mesta u toj optužbi, osim što ne postoji krunski dokaz, smatra Keli.

A, što se tiče krunskog dokaza, na strani istrage je drugi faktor - vreme.

- Ne zaboravite da je Brajan Volš iza rešetaka i da odatle sasvim sigurno neće skoro izaći. On je već bio u kućnom pritvoru zbog ranijih krivičnih dela i postoje svi uslovi da još dugo bude liše slobode. Zato istraga sasvim sigurnu nema razloga da žuri. Možda već sada postoje uslovi za optužnicu protiv njega, ali jednostavno nema potrebe za žurbom. Zašto ne sakupiti još jakih dokaza i izaći sa njima pred sudu, ako već vreme to dozvoljava, dodaje Keli.

Podsetimo, Ana Volš je nestala 1. januara u Bostonu, a njen suprug Brajan Volš je uhapšen zbog ometanja istrage. Tokom jučerašnjeg pretresa kuće u kojoj je živela sa mužem i troje dece, u podrumu je pronađena njena krv, nož na kojem je bilo tragova njene krvi. Istražitelji su otkrili i da je njen telefon lociran u blizini kuće 2. januara.

#Ana Volš

#Brajan Volš

#Istraga

#Policija

#nestala