AKTUELNO

Trojica muškaraca koja su poslednjih dana prijavljena za seksualno napastvovanje dece nalaze se iza rešetaka – i učitelj folklora, i sveštenik, i redar iz tržnog centra.

Reakcije javnosti na njihove slučajeve su različite, od brutalnih osuda do teških sumnji. Ono što je zajedničko jeste – da su svi u šoku.

Žitelji Kušiljeva, sela u svilajnačkoj opštini, uz ogradu da će sud na kraju reći svoje, ne veruju da je sveštenik P. P., u parohiji poznat kao otac Moka, sa 30 godina staža, polno uznemiravao devojčicu.

– Po parohiji se priča da je devojčica sklona ispadima. Ona je dete bez majke, zapuštena, i to kažem bez namere da bilo šta prebacujem, samo kažem kako jeste. Priča se i da je i ranije prijavljivala slične stvari, ali nema nijedne pravosnažne presude do sada. Svi su sumnjičavi šta se stvarno dogodilo – priča jedan od uglednih žitelja Kušiljeva, i sam u čudu i neverici.

Prema njegovim rečima, nikada ništa nije ukazalo da bi otac Moka mogao imati kakve nedolične sklonosti.

– Ume da se sagne da poljubi decu, ljubi i svoje unuke, ljubio je i moje, i nikada ničeg spornog nije bilo. Ove optužbe mi se čine neosnovane – navodi sagovornik.

Drugi meštanin kaže da je devojčica iz kuće vrednih i poštenih domaćina, s velikim imanjem i punim štalama. Za decu kaže da jesu od rastavljenih roditelja, ali da su vaspitana, vredna i fina.

– Ako je sveštenik hteo da je blagoslovi i poljubi, a ona to nije htela pa je istrčala van, zar da se čoveku uništi život. Danas možemo svakoga da optužimo za bilo šta – nagađa druga meštanka, uz opasku da je „najbolje da se sveti vodica u crkvi, pa ko dođe – dođe”.

Prema pisanju medija, popadija je nakon hapšenja otišla kod ćerke, koja živi u obližnjem mestu.

– Dva-tri dana posle događaja je otišla. Iznenađena je, u čudu šta ju je snašlo. Oni su inače u dobrim odnosima s devojčicinom porodicom – kaže jedan od sagovornika.

Tužilaštvo u Despotovcu potvrdilo je hapšenje sveštenika P. P. i pokretanje istrage zbog polnog uznemiravanja I. P. (14), koja je 8. aprila u policiju došla u pratnji brata D. P.

OTAC NA IZDISAJU

Instruktor folklora iz Ostružnice Dragoslav N. (58), osumnjičen za nedozvoljene polne radnje nad devojčicom (12), negirao je na saslušanju u tužilaštvu to delo. Njegov brat Ivica N. (55) kaže da mu je tokom posete rekao kako mu sve neko namešta.

– U strahu je šta će se dogoditi, kaže da ništa od toga što se priča nije istina, a pogledajte gde je sve otišlo. Uništeni su nam životi. Otac nam je na izdisaju posle svega. Upali su usred noći u porodični dom i polupali auto, otac se prestravio – razočarano započinje Ivica. Brat mu je ukratko opisao ceo taj dan i ustvrdio da s devojčicom ni trenutak nije bio sam.

Opisao mi je šta se dogodilo otkako je ustao dok policija nije došla po njega. Rekao mi je da je video nju kada je došla u prostorije KUD sa drugaricama. Dobacio je da bi mogla da se vrati na folklor, jer je pre dve godine odlučila da ode na gimnastiku, i to je bilo to. Ništa više nisu prozborili. Rekli su mi da će i ona biti ispitana, valjda kod psihologa. Niko ne može da poveruje u to za šta ga optužuju – uznemiren je Ivica.

Prema saopštenju MUP, devojčicu je poljubio u obraz i pokušao da poljubi u usta.

POKUŠAO OBLJUBU

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu D. Š. (61) negirao je da je pokušao da obljubi devojčicu (10) u toaletu tržnog centra na Zvezdari. On je osumnjičen da je pozvao devojčicu da uđe s njim u toalet TC, gde je otkopčao pantalone, pa je poljubio u obraz, a potom i neprimereno dodirnuo. Devojčica je pobegla, a slučaj je prijavljen policiji.

#Hapšenje

#Pedofil