AKTUELNO

Vladica Rajković (28) iz Vratarnice, koji je prošlog leta zverski silovao i ubio malu Anđelinu Stefanović (3), hladnokrvno je i bez reči saslušao presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora. Nije pokazao ni zrno kajanja.

Viši sud u Zaječaru juče je osudio na 40 godina zatvora Vladicu Rajkovića (28) iz Vratarnice, koji je prošlog leta silovao i ubio malu Anđelinu Stefanović (3) i komšinicu Draganu Stanković (47)! Vladica je hladnokrvno i bez reči saslušao presudu, a tokom celog sudskog procesa nije pokazao ni zrno kajanja, niti se izvinio porodicama svojih žrtava.

Anđelinina mama Danijela Stefanović nezadovoljna je presudom, iako je u pitanju maksimalna kazna propisana našim Krivičnim zakonikom. Ona je istakla da je jedina pravedna kazna za Rajkovića - smrtna kazna.

Foto: Pink.rs

- Smuči mi se kad god ga vidim u sudnici. Oči bih mu iskopala, ali me čuvari sklanjaju od njega. Zar ljudi ne shvataju da će on kad-tad izaći iz zatvora i ponovo ubiti neko dete ili neku ženu? Moje dete je zauvek nestalo u mukama i nikad mi se neće vratiti. Smatram da je ova kazna mala za ovakvog krvoloka - rekla je Danijela.

Reč je, inače, o zločinu koji je sredinom prošle godine zgrozio celokupnu javnost u Srbiji.

Branilac sprema žalbu

Branilac Vladice Rajkovića po službenoj dužnosti nije juče želeo da komentariše presudu, ali se očekuje da će podneti žalbu, jer je na glavnom pretresu tražio da se njegovom branjeniku uvaže olakšavajuće okolnosti. Sud, međutim, to nije uvažio. Na drugoj strani, tužilac je naveo da je presuda "adekvatna izvršenom delu i odmerena po zakonu".

Rajković je najpre 18. juna ubio komšinicu Draganu Stanković, jer mu je tražila da joj vrati dug. Nasmrt ju je pretukao, a onda njeno telo bacio u reku Timok. Koliko u njemu nema nikakve empatije i emocije, govori i to što je nekoliko dana posle tog zločina na saslušanju u policiji čak prevario i poligraf, pa je pušten.

Međutim, 9. jula je odveo malu Anđelinu sa rođendanskog slavlja u komšiluku i van sela se iživljavao nad detetom na najmonstruoznije načine. Zverski ju je silovao, rasporivši joj međunožje i deo donjeg trbuha, tako da su nesrećnom detetu creva ispala. Dok se Anđelina u agoniji otimala, monstrum joj je kamenom smrskao glavu.

Posle krvavog pira, Vladica se mirno vratio kući, umio se i presvukao, pa izašao na ulicu među meštane koji su tražili nestalo dete. Oni su ubrzo posumnjali da je Vladica oteo Anđelinu, a policija ga je u poslednji čas spasla linča!

Foto: Printscreen Youtube

Rajković je policajcima odmah priznao zločin i odveo ih je do mesta gde je ostavio unakažen devojčicin leš. Ubrzo je priznao i ubistvo komšinice Dragane i odveo inspektore i do mesta gde je odbacio njeno telo.

Međutim, Vladica je na sudu promenio iskaz, pravdajući se da je bio pijan kad je odveo Anđelinu sa rođendana i da je ona slučajno udarila glavom o betonsku ogradu. Tvrdio je i da je priznanje u policiji dao pod prisilom.

Sud nije uvažio ovu odbranu.

- Optuženi je to izjavio na glavnom pretresu u cilju umanjenja kazne, ali i materijalni i biološki dokazi su potvrdili da je on izvršilac zločina nad malom Anđelinom - rečeno je juče prilikom izricanja presude.

Rajkoviću je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne.

#Silovanje

#Ubistvo

#Vladica Rajković

'