AKTUELNO

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Udruženje građana Fokus art pokrenuo je projekat "Spreči ne leči" namenjen mladima bez roditeljskog staranja, smeštenim u četiri ustanove Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Projekat je pokrenut sa ciljem da mladima uzrasta od 15 do 22 godine pruži neophodna znanja o reproduktivnom zdravlju, zdravim navikama, prevenciji polno prenosivih bolesti i odgovornom planiranju porodice, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Direktor centra za zaštitu odojčadi i dece Zoran Milačić kaže da iz velikog iskustva u radu sa decom, tvrdi da je izuzetno važno ko drži edukacije.

- Vršnjački edukatori su lakše prihvaćeni. Mi smo svakodnevno u domu, i pričao o značajnim temama. Dakle to su teme o unapređenju svega što je tabu. reproduktivno zdravlje, seks... Bolje je da edukatori budu bliski godinama - rekao je on.

Kako je potom naveo, ako neki bivši korisnik doma bude edukator, to je za njih još prihvatljivije.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je neko ko je pozitivan primer, napravio je nešto u životu - priča on.

- Pored onoga što stručni kadar u ustanovi radi, to su dakle brojne organizacije, imamo i uključenje Ministarstva za demografiju - rekao je Milačić.

Nešto što nije dovoljno poznato je to, da nas prepoznaju ustanovu za smeštaj dece, a mi ustvari radimo to, da deca ne uđu ovde.

- Mi želimo da dete raste u svojoj porodici, jer je to najkvalitetnije. Dom može da da podršku, ali ne daje kontinuitet - rekao je Milačić.

Govoreći o akcijama koje direktor Pink Media Group Željko Mitrović godinama sprovodi, Milačić kaže da je neverovatan primer Pink televizije kao i Željka Mitrovića.

- U najavi nam je sad za početak godine, da će biti obezbeđen pribor i sve neophodno za školsku godinu. Željko je uspeo da animira druge ljude, javljaju se i pojedinci i firme - rekao je Miličić.

Vršnjački edukator Nevena Kaplanović kaže da je projekat nastao kao rezultat rada Centra za socijalni rad.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedan od bivših štićenika doma, Mihajlo Pavić je bio pod utiskom, i ovo je njegov autorski projekat. On je mene pozvao kao edukatora da budem deo ove priče. Svakog vikenda će biti održavane radionice u 4 doma - rekla je ona.

Kako kaže mladi najpre imaju otpor, a onda se opuste i rade sa nama, rekla je potom.

Autor: Dubravka Bošković