AKTUELNO

Beživotno telo devojčice je pronađeno u krevetiću u spavaćoj sobi. Ležala je na leđima s ručicama uzdignutim iznad glave, a u jednoj je držala crtež jednoroga. Pored nje je bila i mala plišana životinja...

Profesor s Floride koji je ubio svoju trogodišnju kćer a potom i sebe, iza sebe je ostavio stravičnu poruku, piše Daily Mail.

- Ne mogu zamisliti da ćemo Ela i ja morati do kraja života patiti zbog ove gluposti - napisao je Ayhan Aytes (48) pre nego je svoje dete i sebe lišio života.

Zločin se dogodio u jeku brakorazvodne parnice i borbe za starateljstvom nad detetom. Aytesova poruka je pronađena 10. decembra kad je policija došla proveriti što se događa s njim i malenom nakon što nisu odgovarali na pozive. Njihova su tela pronađena u njihovom domu u Tampi na Floridi. Malena je ležala mrtva u svojem krevetiću dok je njen otac pronađen obešen na terasi.

Pismo na ukupno sedam stranica bilo je napisano 6. decembra. Policija nije objavila čitavo pismo, ali je izvestila o nekim njegovim delovima u kojima se spominje razvod braka i borba za starateljstvo između Aytesa i njegove bivše supruge i devojčicine majke Laurel Friedman (38).

Policija je došla proveriti kako su otac i kći, nakon što je majka javila da se već danima ne javljaju na telefon. Par se odlučio rastati u januaru i starateljstvo nad detetom je podeljeno, no tada se majka zabrinula da će malenu otac pokušati odvesti u svoju rodnu Tursku jer je već jednom pre propustio termin kad je dete trebao vratiti majci.

U septembru je sud odobrio Aytesov zahteva da odvede kćer u posetu rodbini u Turskoj, no zabranio mu je da se onde nastani s detetom za stalno. Aytes je kazao da je samo želio odvesti malenu u posetu baki i da mu nije bila namera zauvek ostati u Turskoj. Friedman se na sudu požalila i da je Aytes sve lošeg mentalnog zdravlja te da su mu reakcije sve neočekivanije, dok je Aytes kazao da sumnja da je ljubavnik njegove bivše žene neprimereno dodirivao devojčicu. Takođe, upozorio je svoju bivšu suprugu da 'ne preteruje'.

Friedman je Aytesove tvrdnje odbacila kao neutemeljene i zatražila da hitno vidi kćer. No sud nije odmah reagovao već izdao odredbu da se Aytes ima pridržavati početnog dogovora o brizi za dete.

Friedman i Aytes su poslednji put razgovarali 6. decembra. Četiri dana kasnije majka je nazvala policiju i obavestila ih da joj se bivši muž ne javlja. Policajci su došli u njihovu kuću u Tampi i otkrili dva mrtva tela.

Aytes je visio na verandi. Na glavi je imao plastičnu vrećicu i uže oko vrata. Na sebi je imao svečano odelo i cipele. Nedaleko od tela bila je uokvirena slika njega i njegove kćeri.

Elino beživotno telo pronađeno je u krevetiću u spavaćoj sobi. Na sebi je imala pidžamu i bila pokrivena do vrata. Ležala je na leđima s ručicama uzdignutim iznad glave. U jednoj ruci držala je crtež jednoroga. Pokraj nje je bila i mala plišana životinja. Policija je objavila i da su na telu bili vidljivi znakovi raspadanja, ali ne i traume.

Na Aytesovom kompjuteru pronađena je i poslednja korespondencija s odvetnicima u kojemu ga ovi nagovaraju da dete vrati majci kao što je sud naložio.

Napetosti između Friedman i Aytesa kulminirale su dve nedelje pre tragedije kad je majka preko suda pokušala ishoditi da kćer od oca preuzme ranije od dogovorenog. Požalila se da se Aytesovo mentalno stanje pogoršava i tražila je od suda odobrenje da odmah ode po malu.

No sud je odlučio da ne postoji stvarna opasnost te da otac ne želi vratiti dete 'samo kako bi napakostio majci'. Policijski izveštaj kasnije je otkrio da je policija već pre intervenirala u kući Friedman-Aytes.

Porodica Friedman je nakon tragedije izdala saopštenje u kojem stoji da su skrhani i neutešni te da ne znaju kako će nastaviti dalje.

Aytes, inače rođen u Turskoj, i Friedman upoznali su se na fakultetu u San Diegu te se venčali 2012. Friedman je fotograf i instruktorka na Univerzitetu Južna Florida, dok je Aytes predavao medije i komunikaciju i bio asistent profesora na istom univerzitetu.

Neko su vreme živeli u Istanbulu u Turskoj da bi se kasnije skrasili na Floridi.

#Policija

'