AKTUELNO

Pripadnici takozvanih Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) su pod okriljem sportskih igara u centru Koprivnice nekažnjeno uzvikivali ustaški pozdrav, a istoričar Ivo Goldštajn kaže da je taj defile značajan korak u legalizaciji pozdrava ustaškog pokliča "za dom spremni" i daljoj ustašizaciji Hrvatske.

HOS-ovci su prodefilovali Koprivnicom prošlog vikenda obučeni u crno i sa zastavama na kojima se nalazi ustaški pozdrav "za dom spremni".

Oni su se prvo postrojili na Zrinskom trgu, a zatim su mimohodom krenuli prema koprivničkom kampusu gde su zapalili sveće.

Foto: PrinscreenYoutube/ velikivran

Skupu, čiji je domaćin i organizator bilo Udruženje dobovoljaca koprivničkog HOS, prisustvovali su i predstavnici hrvatske vlade, i to u liku izaslanika ministra branitelja Ivana Friščića koji je otvorio igre. Događajem i atmosferom koja je na njemu vladala HOS-ovci su se pohvalili fotografijama i video klipovima na službenim stranicama zagrebačkog udruženja.

Međutim, ni po fotografijama, kao ni po popratnom tekstu ne može se zaključiti čega su se okupljeni tačno igrali i u čemu su se takmičili, osim ako ne marširanjem u crnom, klicanjem ustaškog pozdrava i pesme 'Lijepo li je Hrvat biti, piše hrvatski nedeljnik Novosti.

Od vikend paradiranja crnokošuljaša i reklamiranja ustaškog pozdrava, čemu je legitimitet dao i spomenuti izaslanik ministra Tome Medveda, nisu se ogradile gradske vlasti u Koprivnici na čijem je čelu mladi SDP-ovac Mišel Jakšić.

Policija se za sada nije oglasila da li je bilo nekih prekršaja i remećenja javnog reda i mira i

Foto: PrinscreenYoutube/ velikivran

Goldštajn, jedan od članova Veća za suočavanje s prošlošću, ne krije razočaranje zbog neoustaških pojava u hrvatskom društvu.

- Koprivnički defile HOS-ovaca značajan je korak u legalizaciji pozdrava 'za dom spremni' i daljoj ustašizaciji Hrvatske. Duh je pušten iz boce i teško ga je vratiti. Činjenica da udruženja koja koriste taj ustaški pozdrav finansiraju gradovi, županije i ministarstva dokaz je da skupovi popraćeni tim pozdravom nisu više marginalni događaji. Najgore je što je javnost na takve pojave već imuna. Skupovi s ustaškim pozdravom postali su, voleli mi to ili ne, deo uobičajenog političkog života. Takvi događaji više nisu pojedinačni slučajevi, nego su deo organizirane kampanje - kaže Goldštajn.

- Veće je objavilo opširan dokument iz kojeg mnogi uzimaju samo one delove koji im odgovaraju i interpretiraju ih na svoj način. U dokumentu Veća za suočavanje s prošlošću nedvosmisleno smo utvrdili antifašistički karakter današnje Hrvatske, dok u rečenici, koja nam se stalno stavlja na teret, stoji preporuka da samo u iznimnim, komemorativnim slučajevima, i to isključivo odlukom vlade može biti dozvoljena upotreba pozdrava 'za dom spremni' - pecizira ovaj istoričar i dodaje da bi vlada morala da donese posebnu odluku za svaki događaj na kojem bi bio korišćen taj pozdrav, i to bez obzira na njegovu formu.

Foto: PrinscreenYoutube/ velikivran

Sve prisutnijoj pojavi ustaškog pozdrava u hrvatskom javnom prostoru mnogi nalaze uzroke u preporukama Veća za suočavanje s prošlošću, a Goldstein kao jedan od članova tog tela odgovara da je dokument u celini korektan i da kada bi se on poštovao, uzvika 'za dom spremni' na sportskim igrama u Koprivnici ne bi bilo.

- Nemam komentar na to kako se moglo dogoditi da niko nije reagovao na ustaške uzvike u Koprivnici, jer su poštujući hrvatske zakone i preporuke Veća za suočavanje s prošlošću nadležni morali da reaguju - zaključio je Goldštajn.

#Hrvatska

#ustaše

'