AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenjuje kao nastavak prustaške politike najnoviju izjavu Kolinde Grabar Kitarović da treba tobože razlikovati "za dom spremni" koji je bio zvanični pozdrav genocidne NDH od pokliča"za dom spremni" koji su koristili pripadnici hrvatskih jedinica u građanskom ratu devedesetih godina.

Navedeni skandalozni stav zastupa i tzv. Savet za suočavanje sa prošlošću koji je formirala hrvatska Vlada, piše u saopštenju.

Prema mišljenju navedenog Saveta "za dom spremni" se može čak koristiti u određenim prilikama i treba ostati na zastavama i u grbu HOS-a koji je bio sastavni deo Hrvatske vojske.

To praktično znači da su Vlada Hrvatske i hrvatska predsednica amnestirali ovaj koljački pozdrav iz vremena nacifašističe NDH pod kojim je ubijeno stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja.

Pored toga, prekršajni sudovi su donijeli niz presuda prema kojima je "za dom spremni" izraz volje i legitimiteta vlasti u Hrvatskoj.

Linta ističe da je navedeni proustaški stav Vlade Hrvatske i hrvatske predsednice jedan u nizu dokaza rehabilitacije genocidne NDH. Tu rehabilitaciju je započeo Franjo Tuđman koji je na prvom saboru HDZ-a, uoči prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. godine, rekao da je NDH bila izraz želje hrvatskog naroda za svojom slobodom i nezavisnošću od jugoslovenske države. Ta želja hrvatskog naroda za slobodom i nezavisnošću završila se u genocidu nad srpskim narodom.

Takođe, želja hrvatskog naroda za slobodom i nezavisnošću devedesetih godina prošlog veka dovela je do proterivanja pola milona Srba, brutalnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljencima i sistematskog pljačkanja, otimanja i uništavanja srpske imovine, piše u saopštenju.

#Kolinda Grabar Kitarović

#Miodrag Linta

'