AKTUELNO

Fudbalska reprezentacija Srbije se nalazi na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo, ostalo joj je još da odigra meč sa Bugarima 19. novembra u Leskovcu, ali ono što se u Bugarskoj ovog četvrtka dešavalo, vezano za tamošnju nacionalnu selekciju, evropski fudbal baš i ne pamti.

Kao što je odranije poznato, Bugarska je prva "mogla da zaboravi" na plasman na EURO 2024 jer je, pod komandnom palicom dosadašnjeg selektora Mladena Krstajića (ali i ne baš naročitu podršku koju je srpski stručnjak imao od čelnika FS Bugarske), ta reprezentacija bila i ostala prikovana za dno tabele grupe G.

Taj očajan status koji bugarski fudbal ima u međunarodnom, ali i opšta situacija sa najpopularnijim sportom u toj zemlji, doveo je do nezapamćenih scena. Pa i do nereda, usled kojih je pala i krv na ulicama Sofije.

Ali, krenimo redom.

Situacija u kvalifikacionoj grupi za odlazak na EURO 2024

Foto: Tanjug AP/Zsolt Szigetvary

U pomenutoj grupi, pred svoje dve poslednje utakmice, Mađarska vodi sa 14 bodova, a na drugom mestu, koje takođe vodi na Evropsko prvenstvo, nalazi se Srbija sa 13, s tim da "orlovima" ostaje još samo jedan meč, pomenuti s Bugarskom u Leskovcu. Teoretske šanse da prođe na šampionat Evrope ima Crna Gora, koja sa osam osvojenih bodova najpre ovog četvrtka igra sa Litvanijom, pa tri dana kasnije s Mađarima. Ali, ako Srbija pobedi Bugarsku, ili ako Crnogorci ne dobiju Litvance, "orlovi" će na EURO 2024 šta god da Crna Gora uradi u svom poslednjem meču.

Ali što se Bugara tiče, oni su sa samo dva boda iz šest utakmica (po 1:1 su odigrali sa četvrtoplasiranom Litvanijom, kao i sa Srbijom), tvorci sopstvenog fudbalskog haosa koji je iznedrio dve dosad nezabeležene pojave:

Haos u bugarskom fudbalu doveo do neverovatne odluke Saveza

Prva dosad nezabeležena pojava je da su sve relevantne bugarske navijačke grupe rešile da zajedno dođu na meč sa Mađarskom ovog 16. novembra i iskažu protest protiv rukovodstva Fudbalskog saveza.

Ali Fudbalski savez Bugarske nije sedeo skrštenih ruku:

Doneta je istorijska odluka: "Izmeštamo meč iz Sofije u Varnu (377 kilometara vazdušnom linijom) i - iako nas UEFA i niko drugi na to ne tera, igraćemo bez publike!"

Da, Bugari su sami rešili da zatvore stadion i igraju bez sopstvenih, a i gostujućih gledalaca.

Opravdanje je bilo napisano u stilu "predostrožnost zbog bezbednosnih rizika", ali je i bugarskim vrapcima na grani jasno o čemu se radi.

Mađarima je ponuđeno jedno "izvinite što nećete imati podršku svojih pristalica", a onima koji su kupili karte, takođe, jedno izvinjenje uz "vratićemo vam novac".

Ali, na tome se stvari nisu smirile...

Foto: Tanjug AP/Zsolt Szigetvary

Haos na ulicama prestonice Bugarkse: Neredi u Sofiji

Zbog najave dolaska brojnih navijačkih grupa u Varnu, i pored odluke da se meč igra bez publike, tamošnje vlasti su donele odluku "da se utakmica, eto, ne može igrati kod njih - jer stadion ne ispunjava sve uslove za međunarodni susret". Na brzinu je (i na šok Mađara) meč premešten u Sofiju, a tamo...

Tamo su ovog četvrtka pohitale brojne navijače grupe, željne da na protestu izraze nezadovoljstvo radoom Fudbalskog saveza Bugarske, na čijem je čelu već 18 godina Boris Mihajlov.

Želeći da spreči dolazak tifoza blizu stadiona "Vasil Levski", gde je za 18 časova bio zakazan početak meča Bugarska - Mađarska, policija je postavila kordone na prilazima tom sportskom objektu.

A kako navijači baš nisu želeli da se olako s tim slože, došlo je i do policijske intervencije.

Bugarski medijski portali javljaju da su "oko 17.40 snage za održavanje javnog i reda počele da primenjuju pendreke i sprej - i na onima koji su bili u prvim redovima protesta, ali i na prolaznike koji su se tu zadesili. Postoje trenutno ljudi koji, povređeni, sa porodicama stoje na trotoaru, a jednom čoveku je ruka polomljena pendrekom", kako to javlja "Trud".

Sa druge strane, "24 časa", takođe bugarski medij, ističe da su problemi počeli kada su navijači odbili da se sklone od barikada, gde je zatim prišao i vodeni top.

"A kada su okupljeni navijači počeli da gađaju 'bombama' (petarde znane kod nas kao "topovski udar") i bakljama, počela je i intervencija policije".

Taj portal je ovom haosu dao naslov "Ekslacija sukoba navijača i FS Bugarske, ima i krvi na ulicama Sofije".

U trencuma kada je meč počinjao, na protestima je zapaljeno nekoliko kontejnera i desili su se novi napadi na policiju.

"Trud" javlja i da je na ulici Gurko "jedan čovek brutalno pretučen od strane policije, ne zna se u kom je stanju, hitna pomoć je na licu mesta". Sa druge strane, huligani su "uništili jedno policijsko vozilo blizu zgrade Ministarstva sporta, a iz tog vozila su uzeli policijske štitove i sve drugo što su našli unutra."

Autor: