AKTUELNO

Tek dva dana nakon osnivanja Superlige Evrope, dobili smo konačno i reakciju iz Barselone.

Katalonski gigant nije zvanično istupio, budući da su to učinili svi engleski klubovi i Inter i Milan, a i dalje drži tezu da je ESL nužno takmičenje. Oglasio se predsednik Đoan Laporta koji je objasnio svoje viđenje situacije koja je napravila pravi "zemljotres" u svetu fudbala.

- Apsolutno je nužno da veliki klubovi izraze svoj stav oko raspodele dobitaka. Podržavamo nacionalne lige i nastavićemo dijalog s UEFA. Veliki klubovi doprinose najviše, pa toliko moraju da dobiju zauzvrat - izjavio je Laporta za "TV3".

Potom je nastavio da podržava ovu ideju, iako je devet od 12 klubova odustalo, a gotovo ceo svet je protiv. "Mi nastupamo trezveno i mudro. Superliga je apsolutno i preko potrebna, ali njeni članovi će na kraju imati poslednju riječ. Veliki klubovi doprinose najviše i shodno tome moraju da učestvuju u raspodeli premija. Superliga mora da bude atraktivno takmičenje, zasnovano na sportskim zaslugama. Otvoreni smo za dijalog s UEFA. Mislim da ćemo se sporazumeti. Potrebno nam je više resursa kako bismo napravili šou, a Superliga bi to bila".

- Neki klubovi su bili izloženi pritiscima, ali predlog da se priključe Superligi i dalje postoji, a samim tim i taj projekt i dalje živi. Investicije u njega su jako važne, a plate ogromne i sve to mora da bude uzeto u obzir, kao i sportske zasluge - zaključio je Laporta.

#Barselona

#superliga