AKTUELNO

Današnji praznik smatra se danom velikih čudesa za sve žene.

Srpska pravoslavna crkva i svi vernici danas slave praznik Začeća Svete Ane, majke device Marije.

Legenda kaže da je Ana sa svojim mužem Joakimom živela 50 godina bez dece i iako im je to bila najveća želja i iako su se stalno molili i živeli bogougodno, ona im se nikako nije ostvarivala.

A onda, kada je Ana izgubila svaku nadu, javi joj se u snu glas koji joj poruči da ode u jednu pećinu u jordanskoj pustinji, dva sata udaljenu od Jerihona, da tamo u molitvama i postu provede 40 dana i noći i da će posle toga na svet doneti devojčicu.

Ana je provela određeno vreme u pećini i nedugo zatim rodi devojčicu, kojoj roditelji dadoše ime Marija. Njihova ćerka je blagoslovena od Boga i svih kolena ljudskih, Presveta Deva Marija Bogorodica koja je rodila Isusa Hrista, spasioca čovečanstva.

Molitva Svetoj Ani:

Danas se uze bezdetnosti razrešuju, jer je Joakima i Anu uslišio Bog, jasno im obećavši da će, iako su ostareli, roditi presvetu Bogorodicu. Iz nje se Sam rodio Neopisani, postavši Čovek naredivši Anđelima da joj kliču: Raduj se, blagodatna, Gospod je s tobom!

Ovaj dan smatra se danom čuda za sve žene, naročito one koje imaju malu decu ili žele da ih dobiju.

One zato, kažu narodni običaji, ne treba da rade u toku dana. Neke od njih bdiju svu noć uoči praznika dok ne čuju prve petlove, a onda kažu: "Čujem, čujem petle, svoje čuvam, selsko zbiram".

U nekim selima majke sa ženskom decom idu oko kuće i bacaju pepeo ili proso da bi sačuvale kuću od zlih duhova.

Iz davnih vremena zadržao se običaj da bolesne žene danas odlaze u manastire na molitve, a nerotkinje odlaze na konak, pa ostaju po tri dana.

U stara vremena muškarci čije bi žene posle dužeg vremena zatrudnele, odlazili su u ponoć uoči današnjeg dana na vilina ili druga urokljiva mesta i pobadali krstiće napravljene od tisovog drveta.

S. M.

#Običaj

#Svetac

#čudo

#žene

'