AKTUELNO

On je prilikom dodele istakao da je postizanje tog sporazuma "tračak nade" za rešavanje svetskih sukoba, od Sirije do Južnog Sudana.

Kolumbijskom predsedniku Huanu Manuelu Santosu u Oslu je uručena Nobelova nagrada za mir za 2016. godinu. Nagradu je dobio za doprinos u postizanju sporazuma sa marksistički orijentisanim pobunjenicima (FARC) čime je okončan 52 godine dug građanski rat u Kolumbiji koji je odneo više od 200.000 života.

Santos se u svom govoru osvrnuo i na drugog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade, američkog kantautora Boba Dilana koji je nagrađen za književnost.

Foto: Tanjug

- Koliko je još smrti potrebno kako bi znao da je previše ljudi umrlo? - citirao je kolumbijski predsednik Dilanovu pesmu "Blowin' in the wind".

Santos je izjavio da je nagrada "dar sa neba" i da je posvećuje svim Kolumbijcima, a posebno žrtvama dugogodišnjeg građanskog rata.

Publika je pljeskom propratila prisustvo desetak žrtava sukoba koje je predstavio kolumbijski laureat. Među njima je bio Lejner Palasios, čovek za kojeg je Santos istakao da je izgubio 32 bližnjih, uključujući roditelje i troje braće, u minobacačkom napadu FARC-a na crkvu 2002. godine.

S. P.

#Nobelova nagrada

#Švedska

'