AKTUELNO

Isticao je da voli da istražuje granice realnosti.

Rođen je kao Džejms Daglas Morison 8. decembra 1943. godine na Floridi, u Melburnu. U samom detinjstvu slučajno je prisustvovao događaju koji će kasnije oblikovati njegovo ponašanje i filizofiju života.

Kao dečak, prisustvovao je saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginuo jedna Indijanac i čiji je duh navodno tada ušao u mladog Morisona. Zbog toga je pevač često na nastupima oponašao indijanski ples i nosio nakit sa takvim motivima.

Foto: Wikipedia

Dosta se zanimao za filozofiju, poeziju i film, počeo je da studira filmsku umetnost u Los Anđelesu i imao je natprosečnu inteligenciju (IQ 149). Tokom studiranja upoznaje Reja Manzerekom sa kojim će kasnije da osnuje poznatu grupu.

Manzereku je tada bio potreban pevač u grupi pa je pozvao Morisona. U početku je to delovalo kao potpuni promašaj, jer je delovalo da ne zna ni da peva, a ni da svira. Nije čak umeo ni da se ponaša na bini. U počeku je na svojim nastupima, kao i sa Dorsima kasnije nastupao tako što je bio okrenut leđima publici.

Sa grupom „The Doors“ snimio je šest rok albuma sa eksplicitnim, političkim tekstovima.

- Ako moja poezija uspe da išta učini, biće to dovođenje ljudi u stanje u kome će moći stvarno da vide i osećaju. Hajde da kažemo da sam istraživao granice realnosti. Bio sam radoznao da vidim šta će se sve desiti –izjavljivao je.

Prema zvaničnoj verziji, u poslednjoj noći svoga života, 3. jula 1971. godine, bio je u Parizu. Odgledao je film u bioskopu, vratio se kući i legao da spava. Usred noći mu je pozlilo i otišao je da se osveži u kadi i tu je doživeo srčani udar kada je i preminuo. Pamela Kerson, njegova dugogodišnja devojka, ga je pronašla mrtvog. Tada mu je bilo mu je 27 godina.

Sahranjen je u Parizu, na groblju Per Lašez, a njegov spomenik jedan je od najpopularnijih turističkih destinacija. Snimljena su čak dva filma o Dorsima.

J. Stanković

#Džim Morison

#Rođendan

#Smrt

#The Doors

'