Ovo je jedini pravi recept za žito za Svetu Petku: Koljivo je nezaobilazan deo slavske trpeze, tajna je u jednom sastojku Žito je nezaobilazan deo slavske trpeze. Postoji mnogo načina da domaćica pripremi slavsko žito.
Priprema žita, odnosno koljivaza slavu u svim krajevima Srbije je ista – kuvanu pšenicu trebalo bi pomešati sa šećerom i orasima, i dodati arome koje će nezaobilaznom delu slavske trpeze dati neodoljiv ukus.
Iako se u prvi mah čini da su sva slavska žita identičnog ukusa, ako mu dodate jedan novi sastojak, vaše žito će dobiti potpuniji ukus, vaši gosti će biti oduševljeni.
Sastojci:
500 grama pšenice
400 grama kristalnog šećera
400 grama mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
1/2 ploda muskatnog oraščića
Priprema:
1. Pšenicu je najbolje potpopiti veče pre pripreme u vodi.
2. Kuvati duže i nakon kuvanja dobro procediti.
3. Dodati pšenici šećer i ostale dodatke iz sastojaka. Naše bake pšenicu pre nisu mlele za slavsko žito, već je bila u celom zrnu.
Autor: Snežana Milovanov