AKTUELNO

U svečanoj i etnom inspirisanoj amtmosferi uz prisustvo brojnih zvanica iz kulturnog i javnog života Srbije, koji veruju u očuvanje naše bogate kulturne baštine i njenu kontinuiranu vezu sa savremenim stvaralaštvom, otvoren 8. međunarodni Etnolodži Fest.

Uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, ove godine poseban naglasak je stavljen na vraćanje poštovanja udruženjima koja se bave tradicionalnim zanatima i njihovim povezivanjem sa savremenim dizajnerima i kreativnimindustrijama, sve to pod sloganom ”Sinteza”.

Koliko je to vazna dimenzija za našu kulturu, istakao je ministar kulture Nikola Selaković.

„Ova manifestacija je tradicija za poštovanje koja svedoči o suštinskom interesu za etnološko nasleđe kao kreativnoj sintezi što spada u prioritete Ministarstva kulture. Zemlja u fokusu ove godine je Republika Turska ne samo zbog zajedničkih kulturnih obrazaca i zajedničke istorije već i izvanredne saradnje o kojoj svedoči i aktuelna poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana“.

Ministar kulture je napomenuo da Festival ima za cilj da publici prikaže izvornu vezu između umetnosti i kulturnog nasleđa kao i preku potrebu za njihovim prisustvom u savremenom društvu. Nakon, ministra kulture, zvanicama se obratila uvažena gošća festivala, Prva dama Srbije, Tamara Vučić, u ulozi počasnog pokrovitelja Etnolodži Festa.

Foto: Etnografski muzej

Govoreći o Festivalu, Prva dama Srbije, Tamara Vučić poručila je da svi mi kao pojedinci i kao narod putujemo da bismo se vratili kući tj sebi, a ono što nam svetli na tom putu da ne zalutamo jeste tradicija koju ljubomorno čuvamo u sadašnjem trenutku za pokolenja.

Kratki, ceremonijalni čin, presecanje crvene vrpce, ove godine uz Gogu Grubješić, autora i osnivača festivala, presekao je Marko Krstić, direktor Etnografskog muzeja.

Ljubitelji Etnolodži Festa, posebno su mogli da uživaju u originalnim modnim revijama, inspirisane kulturnim nasleđem Srbije.

Ove godine s ponosom su predstavljene dve izuzetne srpske dizajnerke Sonja Krstić s kolekcijom „Antiteza“ i Ivana Najdanović s kolekcijom „Nitomanija“. Njih dve su dale savremeni odgovor na temu festivala i njegovu misiju.

Unikatna kolekcija „Antiteza“ Sonje Krstić predstavila je sudar suprotnosti: ustaljenih obrazaca narodne kulture nastalih tradicionalnim tehnikama ručnog, ustaljenih obrazaca narodne kulture nastalih tradicionalnim tehnikama ručnog, rada i unutrašnjeg univerzuma kreatorke koja reciklira, redefiniše i redizajnira njihovu prepoznatljivu pojavnost. U večeri kada sinteza inspiriše, prava poslastica za prisutne goste je bila i revija dizajnerke – Ivane Najdanović, koja je u savremenom modnom izrazu pomerila ustanovljene okvire tradicije.

Etnografski muzej pružio je savršenu pozornicu za ovaj susret tradicije i modernosti, dok istovremeno proslavlja 120 godina posvećenosti baštinjenju srpske kulture. Zemlja u fokusu ovogodišnjeg Etnolodži Fest-a je Republika Turska.

Ova dvodnevna manifestacija je potvrdila važnost očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, kroz inovativni spoj tradicije i savremene mode.

Autor: Aleksandra Aras