Većina ljudi bez turske kafe ne može da zamisli dan, a već prvu pije čim otvori oči.
Međutim, iako kuvanje omiljenog napitka deluje kao jednostavan proces, gotovo si prave bar jednu grešku koja uništava ukus.
Koje su najčešće greške?
1. Količina crna kafe ne odgovara stilu kuvanja
Drugačiji stilovi kuvanja zahtevaju različite količine mlevene kafe, zato što je stopa ekstrakcije taloga kafe veća ako je mlevena finije.
Korišćenje finije mlevenih zrna takođe povećava vreme potrebno za prolazak vode kroz talog kafe, što povećava vreme tokom kojeg su voda i talog u kontaktu.
Pravilo: Metode kuvanja s kraćim vremenom kontakta zahtevaju finije mlevena zrna kave, oni s dužim vremenom kontakta zahtevaju grublje mlevena zrna.
2. Vrsta vode
Kako čuveni napitak sadrži oko 98 posto vode, vrlo je bitno koji tip se koristi, jer umnogome utiče na kvalitet.
Pravilo: Najbolje je upotreba filtrirane vode.
3. Tempratura na kojoj se kuva
Tokom kuvanja trebalo bi da bude između 90° C i 95° C.
Pravilo: Vodu možete prokuvati i ostavite da stoji oko 30 sekundi pre kuvanja.
4. Prava mera kafe
Ljudi često dodaju previše kafe da bi bla jačeg ukusa, ali ako koristite previše, rizikujete da dobijete kisele ukuse.
Pravilo: Najbolje je staviti 2 kašičice kafe na 170 mililitara vode.
5. Voda ne treba da provri
Kada stavite džezvu sa vodom na ringlu, ne čekajte da provri.
Pravilo: Kada se zagrije do ključanja, sklonite sa ringle. Trećinu vode sipajte u šolju, pa dodajte kafu. Promješajte da nema grudvica. Zatim vratite kafu na ringlu i kad se podigne do vrha džezve, sklonite je, pa dodajte vodu koju ste odlili, vratite na vruću ringlu i ostavite da provri
6. Bez preteranog mešanja
Kada zakuvate kafu, provri i sklonite je sa ringle, ne mešajte više. Ne čekajte da se nekoliko puta podigne do vrha džezve, i to mijenja ukus kafe.
Pravilo: Kada provri, sklonite sa šporeta i nikako ne miješajte. Samo ostavite da stoji 3-4 sekunde. Zatim dodajte kašičicu hladne vode i sipajte u šolje.
7. Kafa sa šećerom
Nikako ga ne dodajite u već skuvanu kafu.
Pravilo: Šećer dodajte u hladnu vodu, u džezvu, pre nego što je stavite na ringlu.
Autor: Marija Radić