AKTUELNO

Srpskoj glumici Nedi Arnerić uručen je večeras u Sava Centru, u okviru 46. Festa, ‘Beogradski pobednik’ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a isto priznanje uručeno je ruskom reditelju Karenu Ssahanzarovu za dosadašnje stvaralaštvo.

Arnerić je, primajući “Beogradskog pobednika” iz ruku gradske sekretarke za kulturu i predsednice Odbora Festa Ivone Jevtić, rekla da nije baš sigurna da je pravo vreme da dobije to priznanje.

- Ne osećam se baš pobednikom, jer se meni čini da ja svoju životnu i profesionalnu trku, nadam se, još nisam istrčala. Hvala onima koji misle da je jesam već istrčala i otrčala - priznala je Arnerić.

Ona je naglasila da je u jednome pobedila.

- Trajem u kontinuitetu kao glumica preko 50 godina, a imam samo malo više. Bilo je tu uspona, padova, pauza, lepih, tužnih stvari, ali verujte, da bez vas, pre svega vas Beograđana, koji ste mi najbliži, ne bih mogla da trčim. Hvala vam što ste me podržavali i kada mi je bilo najteže - rekla je Arnerić.

Ona je zahvalila na “divnom poklonu” i izrazila nadu da će “još živeti i trčati po filmovima”.

Reditelj Lordan Zafranović, predesednik žirija programa “Srpski film”, uručio je “Beogradskog pobednika” za dosadašnje stvaralaštvo ruskom režiseru Karenu Ssahnazarovu.

Šahnazarov je posebno zahvalio publici, naglasivši da svi autori stvaraju za publiku, da im je publika krajnji cilj.

Foto: Tanjug

- Jednom sam u memoarima Bunjuela pročitao kako je na premijeri svog filma “Andaluzijski pas”, stajao u mraku sa kamenčićima u džepu, spreman da gađa svakog ko izađe iz sale. Na premijeri mog filma “Kurir” jedna starija gospođa je izašla i ja sam bio spreman da je ubijem, ali se ipak vratila - nasmejao je Šahnazarov publiku u Sava Centru.

Ruski režiser, kome je ranije danas uručen i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, rekao je da je počastvovan priznanjem “Beogradski pobednik”, jer ga mnogo toga vezuje za Fest i srpsku publiku.

Večeras su dodeljene i nagrade u Glavnom program 46. Festa, uoči sutrašnjeg završetka festivala.

#Fest

#Neda Arnerić

#beogradski pobednik

'